Κοντά στα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου διμήνου υποχώρησε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι πιέσεις που δέχτηκε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης δεν άφησαν περιθώρια για ένα καλύτερο κλείσιμο του Σεπτεμβρίου.

Και μπορεί η επίδοση του ΧΑ να είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες αγορές το μήνα που ολοκληρώνεται σήμερα, ωστόσο η τεχνική του εικόνα μόνο αρνητική είναι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επόμενες σημαντικές στηρίξεις είναι στα επίπεδα των 850 μονάδων.

Εννέα συνεδριάσεις κάτω από το όριο των 900 μονάδων

Το ΧΑ επίσης παραμένει ήδη εννιά συνεδριάσεις κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την παλίνδρομη πορεία μεταξύ 830 – 920 μονάδων που ακολουθεί από τον περασμένο Απρίλιο, και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συντηρήσει για όσο διάστημα οι πηγές αβεβαιότητας παραμένουν ενεργές.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 865,4 μονάδες, με απώλειες 0,12%. Οι απώλειές του, σε μηνιαία βάση, ανέρχονται σε 6,26%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση του έτους, μετά την κακή έναρξη του Ιανουαρίου.

Το παράδοξο του Σεπτεμβρίου

Το παράδοξο πάντως του Σεπτεμβρίου ήταν ότι η αγορά δεν στερήθηκε θετικών καταλυτών. Τουναντίον μάλιστα, τόσο η πορεία της οικονομίας όσο και των επιδόσεων των εισηγμένων μπορούσαν να στηρίξουν τις long θέσεις, αλλά και επίπεδα αν όχι σε υψηλά έτους, τουλάχιστον υψηλότερα από τα τρέχοντα. Αυτό όμως που προβλημάτισε είναι το διεθνές κλίμα, το οποίο είναι όλο και πιο επισφαλές για κινήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Τώρα σε επίπεδο τίτλων, τα βλέμματα σήμερα ήταν στραμμένα στην επαναφορά προς διαπραγμάτευση της μετοχής της Attica Bank, η οποία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -24,38% και στα 3,63 ευρώ. Η Attica Bank επέστρεψε με νέα προσαρμοσμένη τιμή στα 4,80 ευρώ, μετά το reverse split ( 1 νέα για κάθε 60 παλαιές).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, το -3,71% της Βιοχάλκο, αλλά και το -2,08% του Μυτιληναίου άσκησαν πιέσεις στον γενικό δείκτη, αλλά τα άνω του 2% κέρδη σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Aegean τελικά βοήθησαν στην τελική εικόνα.

Μάλιστα, η τελική εικόνα σε πολλούς τίτλους διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες, με πιο χαρακτηριστική αυτή της Πειραιώς, η οποία αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -2%, τελικά έκλεισε θετικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών