Κασέτα με σπάνια συνέντευξη του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο και ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι πουλήθηκαν σε δημοπρασία, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, έναντι του ποσού των 58.300 δολαρίων.

Σύμφωνα με το BBC, η εν λόγω συνέντευξη, διαρκείας 33 λεπτών, έγινε από τέσσερις εφήβους από τη Δανία, λίγους μήνες πριν οι Beatles ανακοινώσουν τη διάλυσή τους, με τον αγοραστή της κασέτας να παραμένει άγνωστος και να υποβάλλει την προσφορά του μέσω τηλεφώνου.

Συνέντευξη από μία παρέα 16χρονων μαθητών

Οι έφηβοι που πραγματοποίησαν τη συνέντευξη, τον Ιανουάριο του 1970, ενδιαφέρονταν, κυρίως, να μάθουν για την εκστρατεία ειρήνης που πραγματοποιούσε το ζευγάρι.

Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο έμεναν στο Thy, στη βορειοδυτική πλευρά της Δανίας, όπου κατοικούσε η μικρότερη κόρη της Όνο, Κιόκο, με τον πατέρα της και πρώην σύζυγο της Γιόκο Όνο, Άντονι Κοξ.

Αρχικά, η παρουσία του δημοφιλούς ζευγαριού στην περιοχή παρέμεινε άγνωστη. Όταν, όμως, μετέπειτα, έγινε γνωστό ότι το ζευγάρι βρισκόταν στο Thy, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, στην οποία, προσπάθησαν να παρευρεθούν και οι τέσσερις έφηβοι, αφού πρώτα πήραν την άδεια του δασκάλου τους. Δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όμως, κατέστησαν αδύνατη την παρουσία τους, καθώς, όταν έφτασαν, η συνέντευξη τύπου είχε ήδη ολοκληρωθεί.

Εντούτοις, αργότερα, τα 16χρονα αυτά αγόρια, μαζί με μερικούς άλλους δημοσιογράφους, κατάφεραν να συναντήσουν τον Λένον και την Όνο και να τους πάρουν την πολυπόθητη αυτή συνέντευξη.

«Ακολουθήστε το παράδειγμά μας»

Με ένα κασετόφωνο και ένα μικρόφωνο στο χέρι, η παρέα αυτή των αγοριών πήγαν να ρωτήσουν τους Λένον και Όνο για τη δημοφιλή εκστρατεία ειρήνης από το κρεβάτι τους, σε ένα ιδιαίτερα «ζεστό» και χαλαρό περιβάλλον, με τους ίδιους να κάθονται στον καναπέ, μαζί με τους Κιόκο, Άντονι και Μελίντα Κοξ.

Στην ηχογράφηση ακούμε έναν από τους μαθητές να ρωτά τον Λένον: «Πώς πιστεύετε ότι άτομα, σαν εμένα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να επικρατήσει η ειρήνη στον κόσμο;», με τον εμβληματικό μουσικό να απαντάει: «Ακολουθήστε το παράδειγμά μας. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε σε τοπικό επίπεδο».

Ποιο είναι το ακυκλοφόρητο τραγούδι

Κάποια στιγμή, το ζευγάρι ακολούθησε μία χριστουγεννιάτικη παράδοση, στη Δανία, και χόρεψε γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ, έπειτα, ερμήνευσαν ένα σύντομο τραγούδι, με τίτλο «Radio Peace»,το οποίο είχε γραφτεί ως θεματικό τραγούδι για έναν ραδιοφωνικό σταθμό.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και ο Karsten Hoejen, ένας από τους 16χρονους, ο οποίος έκανε και την ηχογράφηση: «Ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν άνοιξε ποτέ και το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε», ενώ προσθέτει ότι «Απ’όσο γνωρίζουμε το μόνο μέρος που υπάρχει το τραγούδι αυτό είναι η κασέτα μας».

Μία ηχογράφηση «διαμάντι»

Η ηχογράφηση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες πριν οι Beatles ανακοινώσουν τη διάλυσή τους.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Hoejen αντιλήφθηκε την αξία της κασέτας και αποφάσισε να την αποθηκεύσει σε ένα θησαυροφυλάκιο τράπεζας.

Σήμερα, η εν λόγω κασέτα δημοπρατείται στον οίκο δημοπρασιών, Bruun Rasmussen, στην Κοπεγχάγη, μαζί με ένα πρωτότυπο αντίγραφο της σχολικής εφημερίδας του σχολείου της ομάδας των 16χρονων που πήραν τη συνέντευξη και 23 φωτογραφίες.

Όπως δήλωσε και η διευθύντρια του οίκου δημοπρασιών, Alexa Bruun Rasmussen, «Μία τέτοια ηχογράφηση είναι πράγματι πολύ σπάνια», ενώ, προσέθεσε ότι «Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν άλλες ηχογραφήσεις σαν αυτή, καθώς πρόκειται για μία ανεπίσημη ηχογράφηση», με την πλειοψηφία των ηχογραφήσεων που υπάρχουν από την εποχή εκείνη να είναι από επίσημες συνεντεύξεις Τύπου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus