Θετική ήταν η είσοδος του Οκτωβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και με αρκετή επιφυλακτικότητα κατάφερε να απορροφήσει τις πρωινές πιέσεις που δέχτηκε και να κλείσει τελικά με κέρδη και πλησίον των 870 μονάδων, καθώς βρήκε σημαντικά στηρίγματα τόσο στη Βιοχάλκο όσο και στη ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη 0,66% στις 871,06 μονάδες, με τον τζίρο όμως περιορισμένο, αφού περίπου το 1/6 του συνόλου των 52 εκατ. διακινήθηκε μέσω πακέτων.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,22%.

Η «επίσκεψη» στις 853 μονάδες

Αναμφισβήτητα τα επίπεδα στα οποία έχει περιέλθει η αγορά έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά που λειτουργούν άκρως υποστηρικτικά. Το ένα είναι ότι μετά την «επίσκεψη» στις 853 μονάδες ο γενικός δείκτης αντέδρασε. Και αυτή η αντίδραση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την προσέγγιση του κινητού των 200 ημερών, ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης για την μετέπειτα πορεία της αγοράς.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι τα τρέχοντα είναι τα επίπεδα της διενέργειας των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίων, οι οποίες δημιουργούν σημαντικές στηρίξεις από τους συμμετέχοντες. Η ζώνη των 860-870 μονάδων αναδεικνύεται σημαντικό διαγραμματικό επίπεδο στήριξης που ενδεχομένως να δώσει μια πιο ισχυρή αντίδραση, ενώ σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, το long σενάριο θα επανέλθει στο προσκήνιο σε κλεισίματα άνω των 875-885 μονάδων.

Η Fitch

Επίσης, η σημερινή αντίδραση υποστηρίχθηκε και από την τελευταία ανάλυση της Fitch, η οποία ανέβασε την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 6%. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της Ελλάδας μονίμως αναθεωρούνται επί τα βελτίω, ενώ σημαντική ήταν και η υποσημείωση του οίκου που καταλήγει στο ότι «η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ που επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, τα άνω του 3% κέρδη σε Βιοχάλκο και ΔΕΗ και τα άνω του 2% σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και ΓΕΚ Τέρνα έκαναν τη διαφορά στην αγορά.

Σημαντική ήταν και η συμβολή των Motor Oil, Alpha Bank, Jumbo, Coca Cola, Eurobank και ΟΠΑΠ .

Ωστόσο, η πτώση σε ΟΤΕ και Εθνική, αλλά και Τέρνα Ενεργειακή και Πειραιώς συγκράτησαν το εύρος της ανόδου της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες