Η ώρα της κρίσης για τον Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πλησιάζει καθώς ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του πρέπει να αποφασίσουν εάν θα τον διορίσουν και για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της FED. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών όμως κάνουν πιο δύσκολο το δρόμο του Πάουελ προς μια δεύτερη θητεία, καθώς αρκετοί Δημοκρατικοί έχουν αρχίσει να αντιδρούν, ενώ πλήγμα έχει δεχτεί η φήμη της FED και από αποκαλύψεις στελεχών της για αμφιλεγόμενες πρακτικές επενδύσεων στις αγορές.

Ο Πάουελ δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες νέα επίθεση από τη γερουσιαστική των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Ουόρεν, μια ημέρα μετά την παραίτηση δύο περιφερειακών προέδρων της FED, του Έρικ Ρόσενγκρεν και του Ρόμπερτ Κάπλαν, μετά από αποκαλύψεις ότι είχαν πραγματοποιήσει τέτοιες αμφιλεγόμενες επενδύσεις ενώ ήταν στελέχη της κεντρικής τράπεζας. Οι αποκαλύψεις αυτές όπως σχολίαζαν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της υιοθέτησης κανόνων ηθικής συμπεριφοράς από τη FED.

Ο ρόλος της Ελίζαμπεθ Ουόρεν

Η Ουόρεν από την πλευρά της, που ανήκει στην πιο προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του κόμματος, θέλει εδώ και πολλούς μήνες να δει μια αλλαγή ηγεσία στη FED. Καθώς ο Πάουελ προετοιμάζει το έδαφος για να κλείσει η στρόφιγγα της τεράστιας ποσοτικής χαλάρωσης των 120 δισ. δολ το μήνα αλλά και να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια κατά τουλάχιστον τρεις φορές με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι λίγοι οι Δημοκρατικοί εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι ο Πάουελ διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν θέλησε να ανανεώσει για δεύτερη φορά τη θητεία της προκατόχου του στη FED, της Τζάνετ Γέλεν η οποία είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Πάουελ θεωρείται ότι απολαμβάνει καλή σχέση με τη Γέλεν. Επίσης ο ίδιος είχε συγκεντρώσει πολλές φορές τα πυρά του Τραμπ ο οποίος εάν και τον διόρισε ουσιαστικά σε αυτή τη θέση δεν συμφωνούσε στην πορεία με τη νομισματική του πολιτική.

Οι πιθανοί διάδοχοι

Στην περίπτωση που αρχίσει να συζητείται ακόμη περισσότερο να μην ανανεωθεί η θητεία του Πάουελ, τότε ένα από τα ονόματα που ακούγονται για πιθανή διαδοχή του είναι αυτό της οικονομολόγου Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία έχει διοριστεί στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας από το 2014 από τον Μπάρακ Ομπάμα.

Μόλις πριν από ένα μήνα οι πιθανότητες να παραμείνει ο Πάουελ στο τιμόνι της Fed μετά τη λήξη της θητείας του τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν πολύ μεγάλες. Κατάφερε να στηρίξει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω της απότομης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσε η πανδημία και κέρδισε επαίνους για την αποτροπή μιας πιθανής μεγάλης οικονομικής κρίσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η απόφασή του να κατευθύνει επίσης τη FED προς μια πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό αύξησε επίσης τις μετοχές του και ανάμεσα στους πιο προοδευτικούς δημοκρατικούς. Το ίδιο έγινε λόγω της υποστήριξής του για τα τεράστια πακέτα τόνωσης της οικονομίας από τον Covid-19 που πέρασε το Κογκρέσο.

Αν και εξακολουθεί να θεωρείται πιθανότερο να λάβει το πράσινο φως για μια δεύτερη θητεία, οι επιθέσεις εναντίον του από εξέχοντα στελέχη από το κόμμα του Μπάιντεν έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, σημειώνουν οι FT. Η επίθεση τους Ουόρεν στον Πάουελ στις αρχές της εβδομάδας ήταν ιδιαίτερα σκληρή χαρακτηρίζοντάς τον ως «επικίνδυνο άνθρωπο» επειδή ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ πιο χαλαρής εποπτείας στο τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή