Πόλεμο κατά της επανεκλογής του Τζερόμ Πάουελ στην προεδρία της Federal Reserve κήρυξε η βετεράνος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών και μέλος της προοδευτικής πτέρυγας, Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Πρόκειται για μια απροσδόκητη, όσο και δυσάρεστη, εξέλιξη στο δρόμο για την επιλογή του νέου τιμονιέρη της Τράπεζας, καθώς βάζει τον Τζο Μπάιντεν σε τροχιά σύγκρουσης με σημαντικό τμήμα του κόμματος του, αν θελήσει να ακούσει την προτροπή της Wall Street να κρατήσει τον Πάουελ στο πόστο.

Το δυσάρεστο σκηνικό έλαβε χώρα κατά τη σημερινή, καθιερωμένη, κατάθεση-ενημέρωση του προέδρου της Federal Reserve στην αρμόδια επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας για θέματα οικονομίας και κεντρικής τράπεζας. Η Γερουσιαστής επετέθη με σφοδρότητα κατά του Τζερόμ Πάουελ φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «επικίνδυνο» ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, λόγω της χαλάρωσης των εποπτικών κανονισμών επί των ημερών του, απαριθμώντας δε, και συγκεκριμένα παραδείγματα.

«Ο απολογισμός σας μου προκαλεί πολύ σοβαρές ανησυχίες. Ξανά και ξανά δράσατε με τρόπο που καθιστά το τραπεζικό σύστημα λιγότερο ασφαλές και αυτό σας κάνει έναν επικίνδυνο άνθρωπο για να ηγείστε της Fed. Για το λόγο αυτό θα εναντιωθώ στην επανεκλογή σας» ξεκαθάρισε η έμπειρη Γερουσιαστής. Μάλιστα, η κυρία Γουόρεν υποστήριξε πως ουσιαστικά από καθαρή τύχη το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα κατάφερε να αποφύγει σοβαρά προβλήματα, χρησιμοποιώντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την κατάρρευση του Archegos Capital Management.

Θέμα… τύχης! 

«Μέχρι τώρα ήσασταν τυχερός. Όμως το κραχ του 2008 μας έχει δείξει τι συμβαίνει όταν η τύχη μας στερεύει» σχολίασε, εξηγώντας πως η ίδια έφτασε στην Ουάσιγκτον μετά το κραχ και εργάστηκε σκληρά για να μην επαναληφθεί.

Πραγματικά, η κυρία Γουόρεν ήταν τότε το πρόσωπο-κλειδί στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάστηκαν και δρομολογήθηκαν στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών μετά την μέγα κρίση των ενυπόθηκων δανείων και την κατάρρευση της Lehman Brothers, για να περιοριστεί η… ασυδοσία στη λειτουργία της αγοράς. Για το ρόλο της αυτό έγινε ένα από τα ισχυρότερα μέλη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, αναλαμβάνοντας και έντονη δράση σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών, όπως και ένα από τα πλέον… μισητά πολιτικά πρόσωπα για τους λομπίστες και τα εταιρικά συμφέροντα.

Ο κύριος Πάουελ από την πλευρά του απέφυγε να σχολιάσει την ολομέτωπη επίθεση της Γερουσιαστή, αλλά μάλλον αιφνιδιάστηκε. Σίγουρα δε, αντιλαμβάνεται πως το θέμα περιπλέκει την επανεκλογή του.

Προμηνύεται πόλεμος

Πολλοί Δημοκρατικοί νομοθέτες, μαζί με το σύνολο των Ρεπουμπλικάνων, είχαν εμφανιστεί θετικοί στην πιθανότητα μιας δεύτερης θητείας του κ. Πάουελ, ο οποίος πρωτοδιορίστηκε στο πόστο από τον Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι διαχειρίστηκε σωστά την άνευ προηγουμένου κρίση της πανδημίας. Ωστόσο, είναι σαφές πως η επιθετική διάθεση της Γουόρεν προμηνύει μια δύσκολη διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητας του στο λόφο του Καπιτωλίου.

Ο ίδιος ο κύριος Μπαίντεν διατηρεί καλές σχέσεις με την έγκριτη πρώην καθηγήτριας Νομικής και έχει δείξει να σέβεται το έργο της για την προστασία των καταναλωτών και των απλών πολιτών από τη δράση των μεγάλων συμφερόντων. Στο περιβάλλον του δε, διαθέτει αρκετούς συμβούλους που έχουν εργαστεί ή συνεργαστεί με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν.  Η προοπτική να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση μαζί της και με την προοδευτική πτέρυγα, αν θελήσει να διατηρήσει τον Τζερόμ Πάουελ στο πόστο, είναι σίγουρα κάτι που θα ήθελε να αποφύγει και σε αυτό εστιάζουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Επίθεση Μενέντεζ

Σημειωτέον πως στη διαδικασία στη Γερουσία, ο κύριος Πάουελ δέχτηκε έντονες πιέσεις και από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος πέρα από επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων είναι και μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής. Ο φιλέλληνας Γερουσιαστής εμφανίστηκε επικριτικός με τον κύριο Πάουελ για την έλλειψη προόδου που παρουσιάζει η Τράπεζα σε θέματα διακρίσεων απαιτώντας την προσθήκη περισσότερων στελεχών από τις μειονότητες και δη, από την αφροαμερικανική κοινότητα.

Οι διεθνείς αναλυτές στον απολογισμό του έργου του κυρίου Πάουελ παραδέχονται ότι τα δύο πλέον αδύναμα σημεία του είναι το πράσινο αποτύπωμα του, καθώς η Fed έχει μείνει πίσω στη δρομολόγηση περιβαλλοντολογικών κριτηρίων κλιματικού ρίσκου και η μηδενική πρόοδος στους κόλπους της Τράπεζας και της ανώτατης διοίκησης της σε θέματα ενσωμάτωσης και διακρίσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή