Είκοσι χρόνια σχεδόν το συζητούν, μετά δηλαδή τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, το 2003. Χρειάστηκε, ωστόσο, το Κατάρ να βρεθεί στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας εν όψει και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, για να αποφασίσει τελικά η βασιλική οικογένεια να υιοθετήσει ένα πιο… δημοκρατικό προφίλ δίδοντας φωνή και άποψη στο λαό και διοργανώνοντας τις πρώτες βουλευτικές εκλογές.

Βεβαίως, το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης δεν θα επιφέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή, ειδικά όσον αφορά το βαθμό κυριαρχίας της βασιλικής οικογένειας. Όμως, τα 45 μέλη του βουλευτικού συμβουλίου που θα σχηματιστεί από τις εκλογές, θα έχουν συμμετοχή στη διαμόρφωση των νόμων, στην έγκριση του προϋπολογισμού και στην επιλογή των υπουργών.

Με δεδομένο πως μέχρι τώρα οι αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά και μόνο από τον Εμίρη, προφανώς η ύπαρξη του συμβουλίου συνιστά πρόοδο, αν και βέβαια ο Σείχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι διατηρεί τον πρώτο και τον… τελευταίο λόγο και έχει δικαίωμα βέτο στα… πάντα!

Ως πρόοδος θεωρείται και το γεγονός πως ανάμεσα στους 284 υποψηφίους που λαμβάνουν χώρα στη σημερινή αναμέτρηση, υπάρχουν και 28 γυναίκες. Αν και βέβαια απομένει να φανεί πόσες τελικά θα φτάσουν να συμμετέχουν στο συμβούλιο…

Σε συζητήσεις που διεξήχθησαν κυρίως διαδικτυακά, ή σε ολιγομελείς συνεστιάσεις, οι υποψήφιοι ήρθαν σε επαφή με το κοινό και συζήτησαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για σειρά ζητημάτων, από τα κοινωνικά επιδόματα και τις γονικές άδειες έως τη διαφάνεια στις κρατικές επενδύσεις.

«Με δεδομένο πως οι αρχές διατηρούν τον έλεγχο της διαδικασίας και των υποψηφίων και άρα, ως ένα βαθμό, του αποτελέσματος, οι αλλαγές για την ώρα θεωρούνται πιο πολύ διακοσμητικές. Όμως, το άνοιγμα της κοινωνίας και του δημόσιου διαλόγου δημιουργεί μακροπρόθεσμα ρίσκα» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Σοφία Μεράντο της Eurasia Group.

Θυμίζουμε πως το Κατάρ προσπάθησε φέτος να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους γείτονες του, μετά από αρκετά χρόνια «παγωμένων» σχέσεων, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει κινήσεις για τη βελτίωση της εικόνας του κρατιδίου κυρίως στο μέτωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για κινήσεις που έχουν να κάνουν με το επικοινωνιακό «άνοιγμα» που επιχειρεί το κρατίδιο μέσα κι από την επικείμενη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και το στοίχημα που έχει βάλει για τη διεξαγωγή μιας λίαν επιτυχημένης διοργάνωσης.

Παράλληλα σε οικονομικό επίπεδο το κρατίδιο έχει δρομολογήσει κινήσεις για την διαφοροποίηση του προφίλ της οικονομίας του και την απεξάρτηση της από τα έσοδα που προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα