Στο επίκεντρο των έντονων ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα ο τεχνολογικός κλάδος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, παρασύροντας μάλιστα τους μεγάλους δείκτες να κλείσουν με σημαντικές απώλειες. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ήταν από τους βασικούς λόγους του νέου κύκλου αναταράξεων στον τεχνολογικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,94% στις 34.003 μονάδες, με τον S&P 500 να κλείνει στο -1,30% και στις 4.300 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στις 14.255 μονάδες με απώλειες 2,14%.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ο τεχνολογικός κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς η ταχεία αύξηση των αποδόσεων καθιστά τις μελλοντικές ταμειακές ροές τους λιγότερο ελκυστικές, κάνοντας τις μετοχές να φαίνονται υπερτιμημένες. Τα υψηλότερα επιτόκια εμποδίζουν επίσης την ικανότητα των εταιρειών τεχνολογίας να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλες τεχνολογικές μετοχές όπως η Apple, η Nvidia, η Amazon και η Microsoft σημείωσαν σημαντικές απώλειες, επαναλαμβάνοντας τον κύκλο ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε ο κλάδος και στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, περίπου στο 1,48%. Βέβαια το επίπεδο απέχει πολύ από το 1,56% της περασμένης εβδομάδας, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Την ίδια ώρα, οι απώλειες για τη μετοχή του Facebook ξεπέρασαν το 5,6%, στον απόηχο όχι μόνο του παγκόσμιου black out στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και των αποκαλύψεων πρώην στελέχους ότι ο όμιλος “(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια”, των χρηστών του.

Τεχνολογικές πιέσεις και στην Ευρώπη

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, αφού δεν κατάφεραν να ανακάμψουν από τις πιέσεις που δέχτηκαν τις πρώτες ώρες εξαιτίας των εξελίξεων στην Κίνα και στην Evergrande. Στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα και η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για τα επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου, η οποία πάντα επηρεάζει και την τιμή του.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5%, με τις τεχνολογικές μετοχες να χάνουν κατά 2,1%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,23% στις 7.011 μονάδες, ο DAX έχασε 0,79% στις 15.036 μονάδες και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,61% στις 6.477 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άρχισαν την πρώτη πλήρη εβδομάδα διαπραγμάτευσης του μήνα μετά από έναν δύσκολο Σεπτέμβριο, με τις ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό, την πολιτική της Federal Reserve και τα αυξανόμενα επιτόκια να κυριαρχούν στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Στο επίκεντρο τίθενται και οι εξελίξεις με την κινεζική Evergrande, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της σταμάτησε.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης μπορεί να σχετίζεται με διάθεση περιουσιακών στοιχείων ή αναδιάρθρωση κεφαλαίου, δήλωσε ο Πάτρικ Γουόνγκ, αναλυτής της Bloomberg Intelligence. Οι αδύναμες πωλήσεις ακινήτων «μπορεί να επιταχύνουν τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων», είπε.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ συνέρχονται διαδικτυακά σήμερα, με την πιθανότητα να διατηρήσουν την τρέχουσα συμφωνία τους για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο να είναι υψηλή.

Όσον αφορά την κίνηση των μεμονωμένων τίτλων, η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Kindred Group που είναι εισηγμένη στη Στοκχόλμη υποχώρησε 8% στον Stoxx 600 μετά την υποβάθμισή της από την Carnegie. Στον αντίποδα, η TechnipFMC ενισχύθηκε κατά 6,4% αφού η Technip Energies, στην οποία έχει μερίδιο, ανακοίνωσε κοινή ανάπτυξη με τη Siemens Energy.

Οριακά υψηλότερα το ΧΑΑ

Κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα, αλλά και με αρκετή δόση νευρικότητας επιβεβαίωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο την παραμονή του πάνω από τις 870 μονάδες, έχοντας τη στήριξη αρκετών τίτλων που μπορεί να μην ξεχώρισαν συναλλακτικά, αλλά έδωσαν ικανοποιητικά κέρδη. Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 871,88 μονάδες, με άνοδο 0,09%, αλλά με τον τζίρο μόλις στα 42 εκατ. ευρώ.

Θετικά, αλλά όχι όσο αναμενόταν, λειτούργησε και το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 επιβεβαίωσε τις πολύ καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κάτι που και οι ξένοι αναλυτές επιβεβαιώνουν το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, η προοπτική να επιστρέψει η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα στο τέλος του επόμενου έτους, αποτελεί ένα ακόμη θετικό σενάριο, σε σχέση με αυτό που αναμενόταν πριν το καλοκαίρι.

Βέβαια δεν λείπουν οι εστίες ανησυχίες, οι οποίες στοιχειοθετήθηκαν και από τον διοικητή της ΤτΕ σήμερα. Η πρώτη εστία είναι η τελική επίπτωση της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης, ενώ η αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ του δημόσιου τομέα και των τραπεζών είναι ανησυχητική. Η δεύτερη εστία είναι η έντονη άνοδος του λόγου του δημόσιου χρέους, που καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε νέες αρνητικές εξωτερικές διαταραχές.

Την ίδια ώρα, το ΧΑ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από τη διεθνή αβεβαιότητα και επιφυλακτικότητα. Βέβαια, ο γενικός δείκτης κατάφερε να κρατήσει τον κινητό των 200 ημερών, ο οποίος δοκιμάστηκε δύο φορές μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να διαπεράσει με αποφασιστικότητα τις 870 – 872 μονάδες αν θέλει να συνεχίσει την ανοδική του αντίδραση.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Εθνική έκανε τη διαφορά με το +2,21% που σημείωσε, αλλά είχε απέναντι της το -2,52% του ΑΔΜΗΕ και το -2,31% της Jumbo. Θετική ήταν και η συμβολή των ΔΕΗ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank και Πειραιώς, αλλά η συγκράτηση ήρθε από το αρνητικό πρόσημο των ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil και Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street