Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει την σταδιακή αύξηση της προσφοράς, ακόμη και αν η κρίση φυσικού αερίου αυξάνει τη ζήτηση αργού πετρελαίου.

Τα futures αμερικανικού αργού πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά αγγίζοντας αύξηση μέχρι και 3,3% τη Δευτέρα. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ επικύρωσαν την αύξηση προσφοράς 400.000 βαρελιών ημερησίως που είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου. Η απόφαση έρχεται καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, η Saudi Aramco, δήλωσε ότι η παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου έχει αυξήσει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι στην ανακοίνωση της απόφασης του ΟΠΕΚ+.

Τι ανέμενε η αγορά και πως ενισχύεται η ζήτηση 

«Η συναίνεση ήταν ότι θα υπήρχε μια προσωρινή αύξηση 800.000 βαρελιών ημερησίως τον Νοέμβριο», δήλωσε, ο Ρομπ Θαμπελ, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Tortoise, μια εταιρεία που διαχειρίζεται περίπου 8 δισ. δολάρια σε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το πετρέλειο.

Η αγορά αργού πετρελαίου έχει συρρικνωθεί σημαντικά μετά την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και τη διακοπή της προσφοράς στον κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, λόγω του τυφώνα Ida. Η αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου ενίσχυσε την προοπτική της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ενέργειας και ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Το μοντέλο του Οργανισμού Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου+ δείχνει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει την προσφορά τους επόμενους δύο μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές