Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και οι εμβολιασμοί επέτρεψαν να διαφανούν σημάδια ανάκαμψης στον διεθνή τουρισμό το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με το 2020, παραμένουν, όμως, κάτω από τα αντίστοιχα του 2019.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το τελευταίο παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), σύμφωνα με το οποίο 54 εκατομμύρια τουρίστες διέσχισαν τα διεθνή σύνορα τον Ιούλιο του 2021, αριθμός μειωμένος κατά 67% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, αλλά, σίγουρο ο μεγαλύτερος μετά τον Απρίλιο του 2020. Τον Ιούλιο του 2020 καταγράφτηκαν 34 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, με σαφώς μεγάλης διαφορά από τα 164 εκατομμύρια του Ιουλίου του 2019.

Μέτρια ανάκαμψη για τους περισσότερους προορισμούς

Οι περισσότεροι προορισμοί για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 είδαν μια μέτρια ανάκαμψη στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με το 2020.

Ωστόσο, το 2021 εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό, με τις διεθνείς αφίξεις να εμφανίζονται  μειωμένες κατά 80% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου σε σύγκριση με το 2019.

Ασία και Ειρηνικός είχαν την ασθενέστερη ανάκαμψη κατά την περίοδο Ιανουαρίου έως Ιουλίου, με πτώση 95% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με το 2019.

Η Μέση Ανατολή κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση (-82%), ακολουθούμενη από την Ευρώπη και την Αφρική (και οι δύο -77% ). Η Αμερική (-68%) αντιμετώπισε μια σχετικά μικρότερη μείωση, με την Καραϊβική να παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των παγκόσμιων υποπεριφερειών.

Στο μεταξύ, ορισμένα μικρά νησιά στην Καραϊβική, την Αφρική και την Ασία και τον Ειρηνικό, μαζί με μερικούς μικρούς ευρωπαϊκούς προορισμούς σημείωσαν την καλύτερη επίδοση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με αφίξεις κοντά ή ενίοτε υπερβαίνοντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Η πραγματική επανεκκίνηση του τουρισμού και τα οφέλη που φέρνει, μένει να φανούν, καθώς οι αστάθεια στους κανονισμούς και η διαφοροποίηση μεταξύ των ποσοστών εμβολιασμού από χώρα σε χώρα εξακολουθούν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη στα ταξίδια.

Η εμπιστοσύνη στα ταξίδια αυξάνεται σιγά σιγά

Η βελτίωση που καταγράφεται υποστηρίχθηκε από το άνοιγμα πολλών προορισμών για διεθνή ταξίδια, κυρίως στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώθηκε στη διανομή των εμβολίων COVID-19, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών και στη σταδιακή αποκατάσταση της ασφαλούς κινητικότητας στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αντίθετα, οι περισσότεροι προορισμοί στην Ασία παραμένουν κλειστοί για μη απαραίτητα ταξίδια.

Τουριστικά έσοδα

Παρόλο που οι προορισμοί συνέχισαν να αναφέρουν αδύναμα διεθνή τουριστικά έσοδα τους πρώτους επτά μήνες του 2021, αρκετοί σημείωσαν μια μέτρια βελτίωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και μερικοί μάλιστα ξεπέρασαν τα κέρδη του 2019.

Μεταξύ των μεγαλύτερων προορισμών, το Μεξικό είχε περίπου τις ίδιες τουριστικές εισπράξεις Ιούνιος 2021 όπως και το 2019 και τον Ιούλιο παρουσίασε αύξηση 2% σε σχέση με το 2019.

Οι προοπτικές

Οι προοπτικές για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 παραμένουν ανάμεικτες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων της UNWTO, με το 53% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι η περίοδος αυτή θα είναι δυσμενέστερη από το αναμενόμενο.

Μόνο το 31% των εμπειρογνωμόνων αναμένει ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα προς το τέλος του έτους.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού εξακολουθούν να αναμένουν ανάκαμψη το 2022, κυρίως το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από τους εμπειρογνώμονες (45%) συνεχίζουν να βλέπουν τον διεθνή τουρισμό να επιστρέφει στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή αργότερα, ενώ το 43% αναφέρει ανάκαμψη το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή