Μετά το χθεσινό κύμα sell off… ήθε το σημερινό κύμα ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές, με τον τεχνολογικό κλάδο μάλιστα να ηγείται της προσπάθειας ανόδου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,92% στις 34.314 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 4.345 μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 1,25% στις 14.433 μονάδες.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι τίτλοι της τεχνολογίας που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης τις προηγούμενες ημέρες. Η Netflix ενισχύθηκε κατά 3,5%, η Amazon κέρδισε 1,6%, ενώ Apple και Alphabet σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 1%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σαφώς παρέμεινε η μετοχή του Facebook, η οποία σημείωσε κέρδη 2%, μετά το χθεσινό -5,6%.

Ο τεχνολογικός κλάδος είναι ο τομέας με τις χειρότερες επιδόσεις τον τελευταίο μήνα, καθώς η αύξηση των αποδόσεων έκανε τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τις υπερτιμημένες μετοχές, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια μπορούν να κάνουν τα μελλοντικά τους κέρδη να φαίνονται λιγότερο ελκυστικά. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς η Federal Reserve ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

«Το sell off εν μέρει προκλήθηκε από την αύξηση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων…, τον υψηλότερο πληθωρισμό και την ασθενέστερη ανάπτυξη», έγραψε ο Mark Haefele, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων στην UBS.

Τα βλέμματα επίσης αύριο θα είναι στραμμένα στη Γερουσία, όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία αναφορικά με την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια παύση πληρωμών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε στους νομοθέτες ότι η κυβέρνηση θα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες δανεισμού της έως περίπου τις 18 Οκτωβρίου εάν δεν λάβουν μέτρα.

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι κατάφεραν να ανακάμψουν και να αφήσουν πίσω τους το χθεσινό αρνητικό κλίμα, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από τον τραπεζικό κυρίως κλάδο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,2%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 3,4%, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας έκλεισε κατά 2,1% υψηλότερα. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,94% στις 7.077 μονάδες, ο DAX κέρδισε 1,05% στις 15.194 μονάδες και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,52% στις 6.576 μονάδες.

Η ανάκαμψη βέβαια από τις ευρωπαϊκές αγορές ήταν ελεγχόμενη, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και να παρακολουθούν τις προσπάθειες του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία.

Στα μάκρο της ημέρας, άλμα 13,4% έκαναν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κινήθηκαν υψηλότερα κατά 13,5%.

Ενεργειακή ώθηση για τις 880 μονάδες έλαβε το ΧΑΑ

Με ένα μίνι ράλι στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης και με τη βοήθεια του ενεργειακού κλάδου, το ελληνικό χρηματιστήριο αναρριχήθηκε στα επίπεδα των 880 μονάδων, ακολουθώντας το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 882,10 μονάδες, με κέρδη 1,17%, με τον τζίρο να φτάνει στα 43,2 εκατ. ευρώ.

Το ΧΑΑ δείχνει να καταφέρνει να ξεπερνά το σκόπελο του αρνητικού διεθνούς κλίματος, ωστόσο οι πιθανότητες μιας αντίδρασης και πάλι προς τη ζώνη των 900 μονάδων δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες στην παρούσα, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές.

Το θετικό σενάριο για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν η επαναφορά προς τις 940 μονάδων, ωστόσο, καθώς άλλη μία σημαντική αύξηση κεφαλαίου δρομολογείται και δεδομένου και του διεθνούς κλίματος, δεν αποκλείεται μια περαιτέρω διολίσθηση μέχρι την περιοχή των 830 μονάδων.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα επικρατήσει με θετική ή με αρνητική κίνηση. Για το πρώτο σενάριο οι προϋποθέσεις μια ισχυρής οικονομίας μπορεί να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, όμως το αρνητικό διεθνές κλίμα δεν αποκλείεται να γύρει τις πιθανότητες στο δεύτερο σενάριο.

Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον επίσης στο ΧΑΑ με το κλίμα στις διεθνείς αγορές, είναι ότι σε αντίθεση με τις τεχνολογικές πιέσεις που δέχονται οι μεγάλοι παγκόσμιοι δείκτες, το ελληνικό χρηματιστήριο βρήκε σήμερα στηρίξεις από τον κλάδο της ενέργειας. Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil έδωσαν σημαντικές στηρίξεις με κέρδη μάλιστα που έφτασαν το 4,29% και 3,53% αντίστοιχα, ενώ μεγάλη ήταν και η συμβολή των ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίο. Μόνο ο ΟΤΕ με το -1,13% δεν συμμετείχε στο… πράσινο της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street