Με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς στις ΗΠΑ να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 2%, ο Robert Buckland, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Citigroup συστήνει (σε σημείωμά του στις 29.9.2021) «αυξημένες θέσεις» στις αγορές της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, «ουδέτερη θέση» για τις αγορές της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ και «μειωμένες θέσεις» για τις αναδυόμενες αγορές και την Αυστραλία.

Η Citigroup εκτιμά πως μία αύξηση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων κατά 70 μονάδες βάσης θα επηρεάσει και τις αποτιμήσεις των μετοχών. Στις αρχές του 2019, όταν οι πραγματικές αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων των ΗΠΑ ήταν πάνω από 1%, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI AC World διαπραγματεύονταν με πολλαπλασιαστή κερδών (FW PE ) στο 13. Στη συνέχεια, καθώς οι πραγματικές αποδόσεις ομολόγων υποχώρησαν κάτω του 1% ο πολλαπλασιαστής κερδών έφθασε στο 20, ενώ οι παγκόσμιες μετοχές βάση τους ιστορικούς μέσους όρους θα έπρεπε να διαπραγματεύονταν κοντά στο 18.

Από την άλλη πλευρά,  οι αποτιμήσεις των μετοχών θα μπορούσαν να βρουν στήριξη από τα κέρδη ανά μετοχή που για τις μετοχές του παγκόσμιου δείκτη MSCI AC World, η μέση εκτίμηση των αναλυτών «βλέπει» αύξηση κατά 44% το 2021 και 9% το 2022, αλλά η Citigroup αναμένει αύξηση 15% το 2022, κάτι που θα στηρίξει της αποτιμήσεις περιορίζοντας την «ζημιά» από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Σε σχετικό πίνακα που αναφέρονται και οι αποτιμήσεις των αγορών του παγκόσμιου δείκτη της MSCI AC, η ελεύθερη διασπορά των μετοχών υπολογίζεται σε 67 τρισ. δολάρια, από τα οποία μόλις τα 14 δισ. ευρώ (από τα 65 δισ. ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ) αφορούν σε ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες. Μάλιστα η ελληνική αγορά, στο σχετικό πίνακα, έχει ειδικό βάρος μηδέν (0), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί ξένοι θεσμικοί (ακόμη και παθητικά funds) ορισμένες περιφερειακές αγορές,  με πολύ μικρό ειδικό βάρος στους δείκτες,  τις αγνοούν.

Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, από τα 750 εκατ. ευρώ ίσως τελικά να φθάσει το 1 δισ. ευρώ, καθώς η ζήτηση φέρεται να ξεπερνά τις προσδοκίες από το εξωτερικό. Αλλά η αύξηση της κεφαλαιοποίησης και άλλων τραπεζών, ίσως οδηγήσει και άλλες ελληνικές μετοχές (σήμερα βρίσκονται μόλις τέσσερις) στην είσοδό τους στη βασική σειρά των δεικτών της MSCI, αυξάνοντας έτσι και το αποτύπωμα του χρηματιστηρίου της Αθήνας στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές