
Μειωμένες κατά 6,9% κινήθηκαν οι εισαγωγές ελαιόλαδου και παρθένου ελαιόλαδου στις οκτώ μεγάλες αγορές του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου σχετικά με την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του καλλιεργητικού έτους 2020/2021, οι εισαγωγές ελαιολάδου από την Κίνα και την Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 5,2% και 16,5%, αντίστοιχα. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών αυξήθηκαν κατά 8%.
Οκτώ αγορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 81% των εισαγωγών ελαιολάδων και παρθένων ελαιολάδων σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 36%, η Ευρωπαϊκή Ένωση με 15%, η Βραζιλία με 8%, η Ιαπωνία με 7%, ο Καναδάς με 5%, η Κίνα με 4%, η Αυστραλία με 3% και η Ρωσία με 3%.
Τους πρώτους μήνες του καλλιεργητικού έτους 2020/2021, οι εισαγωγές ελαιολάδων και παρθένων ελαιολάδων στις οκτώ κορυφαίες αγορές έφτασαν τους 748.356 τόνους (-6,9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους).
Ο παρακάτω πίνακας καταγράφει το εμπόριο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους (2020/2021). Οι εισαγωγές μειώθηκαν στην Αυστραλία (-1,9%), την Κίνα (-5,2%), την Ιαπωνία (-16,5%) και τις περιοχές εκτός ΕΕ (-27,9%), ενώ αυξήθηκε στη Βραζιλία (+1,8%), τον Καναδά (+7,3%), τη Ρωσία (+12,5%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (+0,9 %), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς.

Οι εισαγωγές προέρχονταν κυρίως από την Ισπανία με μερίδιο 29,1% του συνόλου των εισαγωγών (-0,9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά), Τυνησία με 27,4%, Ιταλία με 20,9%, Πορτογαλία με 10,8%, Τουρκία με 2,7%, Αργεντινή με 2,4%, Ελλάδα με 2,2% και Χιλή με 1,5%.

Όσον αφορά τους όγκους ανά κατηγορία προϊόντων, το 75,8% των συνολικών εισαγωγών ήταν παρθένο ελαιόλαδο, ακολουθούμενο από εισαγωγές ελαιόλαδο με 18.4% και το υπόλοιπο 5,8% από ελιά πυρηνέλαιο.
Όσον αφορά τις επιτραπέζιες ελιές , πέντε αγορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% των εισαγωγών σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 23%, η Βραζιλία με 17%, η Ευρωπαϊκή Ένωση με 16%, ο Καναδάς με 5% και η Αυστραλία με 3%.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην Αυστραλία (+24,9%), τη Βραζιλία (+7,3%), τον Καναδά (+20,3%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (+6,4%) και την εκτός ΕΕ (+4,6%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών προέρχονταν κυρίως από την Ισπανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Αργεντινή, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Περού.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση