Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων παρέμεινε ισχυρή σε όλη την Ευρώπη τον περασμένο μήνα, ωστόσο, οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις έκαμψαν τη ζήτηση, ενώ τα προβλήματα με την τροφοδοσία περιόρισαν τη δραστηριότητα, ζητήματα που πιθανόν να συνεχιστούν, σύμφωνα με έρευνα την Τρίτη. Σύμφωνα με το Reuters, παρά την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας οι εταιρείες πάσχουν από ελλείψεις προσωπικού, πρώτων υλών και μεταφορών. Ο τελικός σύνθετος δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταποίησης PMI, ενδεικτικός της υγείας της οικονομίας βυθίστηκε στο 56,2 τον περασμένο μήνα από τον 59,0 τον Αύγουστο. Παραμένει αρκετά πάνω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και λίγο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 56,1.

Την Παρασκευή, ο δείκτης μεταποίησης PMI της ευρωζώνης έδειξε ότι η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή τον Σεπτέμβριο, αλλά η δραστηριότητα επλήγη από δυσχέρειες στην τροφοδοσία, ενώ ο ρυθμός επέκτασης στον κλάδο των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών μειώθηκε στο 56,4 από 59,0, το χαμηλότερο από τον Μάιο, ενώ ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε σε 55,3 από 57,9.

“Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο τομέας των υπηρεσιών παραμένει στο δρόμο της ανάκαμψης, αλλά ο ρυθμός επέκτασης μετριάστηκε. Παρά την ισχυρή διατήρηση της δυναμικής, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι διαταραχές στις προμήθειες επηρεάζουν τις προοπτικές”, δήλωσε η Maddalena Martini της Oxford Economics. “Κοιτώντας μπροστά, βλέπουμε αυτούς τους αρνητικούς κινδύνους να παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2021”.

Η ζήτηση μειώθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών, καθώς οι εταιρίες μετέφεραν στους καταναλωτές μέρος του αυξανόμενου κόστους εισροών, το οποίο αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ. Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε στο 59,1 από 58,3, κοντά στα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες. Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στη Γερμανία

συνέχισε να αυξάνει έντονα τον Σεπτέμβριο, αλλά η ανάκαμψη από την πανδημία έχασε τη δυναμική της, καθώς οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την συμφόρηση στον εφοδιασμό και τις καθυστερήσεις. Στη Γαλλία, η ανάπτυξη των υπηρεσιών υποχώρησε καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα πρωτόκολλα COVID-19 είχαν αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη των ιταλικών και ισπανικών υπηρεσιών επιβραδύνθηκε επίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή