Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις πιθανότατα θα υποχωρήσουν «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγουν τους επόμενους μήνες».

Μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος χαρακτήρισε τον πληθωρισμό «απογοητευτικό», η Γέλεν Yellen είπε στο CNBC ότι όλες οι παράμετροι που οδηγούν σε αύξηση των τιμών πιθανότατα θα περάσουν, αν και δεν είναι σίγουρη πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό.

«Έχουν αναπτυχθεί σημεία συμφόρησης στην προσφορά που έχουν προκαλέσει πληθωρισμό», είπε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης στο « Squawk Box ». «Πιστεύω ότι είναι παροδικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγουν τους επόμενους μήνες».

Οι αξιωματούχοι της Fed χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη «παροδικό» για να περιγράψουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει διαμορφωθεί πάνω από το 3,5%, σε υψηλό 30 ετών.

Η Fed στοχεύει σε πληθωρισμό 2%, αλλά κατά την τελευταία της συνεδρίαση εκτίμησε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα φτάσει έως το 3,7% φέτος, πριν μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπάλαρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 2,8% το 2022, σε σύγκριση με τις ευρύτερες προοπτικές της Fed για 2,3%,

Ο Γέλεν, σημείωσε την ασυνήθιστη φύση της τρέχουσας ανάκαμψης από τη συντομότερη αλλά πιο απότομη ύφεση στην ιστορία των ΗΠΑ που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020.

«Πιστεύω ότι η Fed θα πάρει τις σωστές αποφάσεις», είπε. «Μας έχει χτυπήσει ένα απίστευτα ασυνήθιστο σοκ και από τη μία σχεδόν είμαστε σχεδόν έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερο από εκεί που ήμασταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται ακόμη δουλειά. Από την άλλη πλευρά, πολλές εταιρείες δυσκολεύονται να προσλάβουν ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή