Η Wall Street μπορεί να βρεθεί στα πρόθυρα ενός ασυνήθιστα επώδυνου τριμήνου. Ο καθηγητής Οικονομικών του Wharton, Τζέρεμι Σίγκελ, γνωστός για τις εύστοχες προβλέψεις του για την πορεία της αγοράς, χτυπάει το καμπανάκι σχετικά με την ικανότητα της αγοράς να διαχειριστεί τον πληθωρισμό .

«Οδεύουμε σε ένα πρόβλημα» εξηγεί σε συνέντευξη στο CNBC και συνεχίζει λέγοντας ότι «Ο πληθωρισμός, σε γενικές γραμμές, θα είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι πιστεύει η Fed».

Ο Σίγκελ προειδοποιεί πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται με την αύξηση των τιμών.

«Θα υπάρξει πίεση στη Fed να επιταχύνει τη διαδικασία του tapering» εξηγεί και συνεχίζει: «Δεν πιστεύω ότι η αγορά είναι προετοιμασμένη για ένα επιταχυνόμενο tapering»

Ποιες μετοχές ευνοούνται σε πληθωριστικό περιβάλλον 

Η επιφυλακτική του μετατόπιση είναι μια σαφής απομάκρυνση από την ανοχή που έδειξε στις αρχές Ιανουαρίου. Στις 4 Ιανουαρίου στο «Trading Nation» στο CNBC, προέβλεψε σωστά ότι το Dow θα έφτανε τις 35.000 το 2021, ένα άλμα 14% από την πρώτη συνεδρίαση του έτους. Ο δείκτης έφτασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, όταν κατάκτησε τις  35.631,19 στις 16 Αυγούστου. Την Παρασκευή ο πιο διάσημος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 34.326,46.

Σύμφωνα με τον Σίγκελ, η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Wall Street είναι ο πρόεδρος της Federal Reserve Tζερόμ Πάουελ να απομακρυνθεί από την πολιτική του εύκολου χρήματος  πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος της ελαφρότητα της αγοράς μετοχών σχετίζεται με τη ρευστότητα που παρείχε η Fed. Εάν αυτό αφαιρεθεί γρηγορότερα, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν νωρίτερα », σημείωσε. «Και τα δύο αυτά πράγματα δεν είναι θετικά για την αγορά μετοχών» Ο Σίγκελ ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο στις μετοχές ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τον κλάδο τεχνολογία. Εκτιμά ότι ο τεχνολογικός  Nasdaq, το οποίο απέχει 5% από το υψηλό του ρεκόρ, προετοιμάζεται για μεγάλες απώλειες. 

 «Η τάση θα είναι οι μετοχές αξίας». Θεωρεί ότι το σ΄αυτό το πλαίσιο ευνοούνται οι εταιρείες που επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων, έχουν δύναμη τιμολόγησης και προσφέρουν μερίσματα. Ο Σίγκελ δεν συνιστά την τοποθέτηση σε ομόλογα, καθώς η πρόβλεψη του είναι ότι η αγορά θα υποφέρει δραματικά το επόμενο εξάμηνο. Ένα τέτοιο πληθωριστικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Siegel, μπορεί να οδηγήσει επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και βασικών ειδών κατανάλωσης, γνωστές για τα μερίσματά τους, σε μια ισχυρή πορεία.

«Ιστορικά τα μερίσματα προστατεύονται από τον πληθωρισμό. Δεν είναι τόσο σταθερά, φυσικά, όσο ένα κρατικό ομόλογο. Έχουν όμως αυτή την προστασία από τον πληθωρισμό και μια θετική απόδοση », επισημαίνει

Στροφή στο bitcoin και πλάτη στο χρυσό 

«Θυμάμαι τον πληθωρισμό στη δεκαετία του ’70. Όλοι στράφηκαν στο χρυσό και στα πολύτιμα μέταλλα», είπε. «Σήμερα στον ψηφιακό μας κόσμο, στρέφονται στο bitcoin και νομίζω ότι αγνοούν τον χρυσό». Ο ίδιος είναι θετικός στην τοποθέτηση στο χρυσό. Πιστεύει ότι έχει γίνει σχετικά φθηνός ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό και ο λόγος είναι η δημοτικότητα του bitcoin.

Τέλος, δεν τον απογοητεύει η αύξηση των τιμών των ακινήτων. «Δεν νομίζω ότι είναι φούσκα», είπε. «Οι επενδυτές προέβλεψαν μέρος αυτού του πληθωρισμού … Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο για πραγματικά, νομίζω, ότι θα υπονομεύσουν ακίνητα. Έτσι, νομίζω ότι τα ακίνητα [και] τα REIT εξακολουθούν να είναι καλά περιουσιακά στοιχεία ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή