
Ζωντανό παραμένει το ενδεχόμενο σύστασης συνασπισμού «Τζαμάικα» (Χριστιανικής Ένωσης – Πρασίνων – Φιλελευθέρων) μετά και τις σημερινές προκαταρκτικές συνομιλίες της ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) με την ηγεσία των Πρασίνων, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διμερών επαφών μεταξύ των κομμάτων.
«Για εμάς είναι σημαντικό να το ξαναπούμε, η Ένωση δεν κέρδισε αυτές τις εκλογές, είναι στη δεύτερη θέση (…) Αλλά πρέπει τώρα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση και υπάρχουν για αυτό πολλές δυνατότητες – μία από αυτές είναι η Τζαμάικα. Το εάν αυτό θα είναι εφικτό, ήταν ακριβώς το περιεχόμενο της συνάντησής μας», δήλωσε ο αρχηγός του CDU ‘Αρμιν Λάσετ μετά τη συνάντηση και τόνισε ότι ο συγκεκριμένος συνασπισμός «έχει ευρεία στήριξη από την κοινωνία, η οποία θέλει η χώρα να προχωρήσει μπροστά» και υποστήριξε ότι «οι διαφορές μας μπορούν να ξεπεραστούν». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το πώς θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές είναι τώρα στο χέρι Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP), επισημαίνοντας ότι «η Ένωση είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμη».
Ο αρχηγός της CSU Μάρκους Ζέντερ από την πλευρά του έκανε λόγο για «εποικοδομητικό και πολύ ειλικρινή διάλογο» με τους Πράσινους, με στόχο «να διαπιστώσουμε πού υπάρχει κοινή βάση, ποιες γέφυρες θα πρέπει από κοινού να χτίσουμε, πόσο μακριά ενδεχομένως βρισκόμαστε και πόσο σταθερά θα ήταν τα θεμέλια» σε αυτόν τον δρόμο. Ως σημαντικότερο σημείο προσέγγισης ο κ. Ζέντερ ανέδειξε την προστασία του κλίματος. Σε άλλα, σημείωσε, υπάρχουν διαφορές, αλλά «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».
Από την πλευρά των Πρασίνων, ο συμπρόεδρος Ρόμπερτ Χάμπεκ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος και περιορίστηκε να δηλώσει ότι σήμερα και αύριο θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών με την Χριστιανική Ένωση, δήλωσε μόνο ότι διαπιστώθηκαν σημεία σύγκλισης αλλά και διαφορές.
Η συμπρόεδρος και υποψήφια Καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ μίλησε για «εποικοδομητικές, ουσιαστικές και πολύ ειλικρινείς» συνομιλίες, αλλά παρέπεμψε και αυτή στα όργανα του κόμματος για τις αποφάσεις.
Από την πλευρά της κοινής γνώμης, σημερινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων n-tv και RTL, δείχνει ότι το 80% των Γερμανών θα ήθελε την παραίτηση του ‘Αρμιν Λάσετ από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ενώ τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους τάσσονται υπέρ ενός συνασπισμού «φανάρι» (Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Πρασίνων, FDP). Το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το CDU πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση και μόνο το 12% θα επέλεγε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ SPD και CDU/CSU. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 70% των ψηφοφόφων της Ένωσης θέλουν την αποχώρηση του κ. Λάσετ από την ηγεσία του CDU. Στον γενικό πληθυσμό μάλιστα, το 64% θα προτιμούσε ως Καγκελάριο τον Μάρκους Ζέντερ, εάν τελικά σχηματιζόταν συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τον κ. Λάσετ θα ήθελε στην Καγκελαρία μόνο το 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους κόλπους της Ένωσης ανέρχονται σε 66% και 29%.
Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι του FDP τάσσονται σε ποσοστό 35% υπέρ του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς για την Καγκελαρία και μόνο κατά 12% υπέρ του κ. Λάσετ.
Στο ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να ασχοληθεί καλύτερα με τα προβλήματα της Γερμανίας», το 16% αναφέρει το CDU, το 18% το SPD και το 12% τους Πράσινους, ενώ στην πρόθεση ψήφου, CDU/CSU έχουν υποχωρήσει κατά 4,1 μονάδες στην προτίμηση των πολιτών από τις εκλογές και περιορίζονται στο 20%, το SPD έχει ενισχυθεί οριακά κατά 0,3 και φθάνει στο 26% και οι Πράσινοι βρίσκονται στο 16% (14,8% στις εκλογές) με το FDP στο 14% (11,5%).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ και Μητσοτάκη σε νέα δημοσκόπηση – Τι λένε για Κασσελάκη
Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να έχει προβάδισμα άνω των 20 μονάδων από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα φαβορί και οι εκπλήξεις για τη φετινή απονομή του Νόμπελ Ειρήνης
Ζελένσκι, Ναβάλνι και ακτιβισμός – Οι πιθανότητες των φετινών υποψηφίων

Ο «Έλληνας» πρωταγωνιστής στον πόλεμο των συμμοριών στη Σουηδία
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της έκρηξης της εγκληματικότητας στη Σουηδία ακούγεται και ένας Έλληνας. Ο Μίκαελ Τενέζος (Mikael Tenezos) ή «Greken» όπως είναι το προσωνύμιό στη σκανδιναβική χώρα.

«Πυρά» Ρώμης προς Βερολίνο για τις διασωστικές ΜΚΟ
Αυστηρό μήνυμα προς τη Γερμανία για τη χρηματοδότηση διασωστικών ΜΚΟ στα ανοιχτά της Ιταλίας έστειλε η Τζόρτζια Μελόνι. Στο ίδιο κλίμα και ο υπ. Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι

Επέλαση κοριών στη Γαλλία
Οι κοριοί έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό μέγα θέμα στη Γαλλία. Με το παραμικρό γαργάλημα ή τσίμπημα οι άνθρωποι βγάζουν φωτογραφία και ρωτούν: είναι κοριός;

O Μεντβέντεφ ξαναχτυπά: Η Ρωσία θα καταλάβει περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία
Συμπλήρωση ενός έτους από τη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών

Εισαγγελική παρέμβαση για το ΟΑΚΑ
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις παραλείψεις στο ΟΑΚΑ

Γιατί ο Μασκ «ψηφίζει» το ακροδεξιό AfD - Οι «βολές» για το μεταναστευτικό
Ο ιδιοκτήτης του X έκανε λόγο και για «εισβολή» της Γερμανίας στην Ιταλία με τη μεταφορά μεταναστών σε ιταλικό έδαφος

Γαλλία: Προσφυγή για ρατσιστικούς αστυνομικούς ελέγχους
Οι αμφιλεγόμενες πρακτικές της γαλλικής αστυνομίας έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. ΜΚΟ προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ελέγχους ταυτοτήτων με ρατσιστικά κριτήρια.

Η Ρωσία εξακολουθεί να εξαρτάται από μισθοφόρους
Σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας