
Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους και των υλικών συσκευασιών σε συνδυασμό με την εκτόξευση στις λιανικές τιμές των ενεργειακών αγαθών (φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα) οδηγούν σε νέο, δριμύτερο, κύμα ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής όταν την ίδια ώρα η τσέπη των καταναλωτών έχει αρχίσει να καίγεται από τους λογαριασμούς ρεύματος και καυσίμων.
Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 7ετίας, δείχνει σαφώς το επερχόμενο τσουνάμι ακρίβειας, κάτι που θα διαπιστώσουν εντονότερα τα νοικοκυριά από αυτή την εβδομάδα στις αποδείξεις των σούπερ μάρκετ. Και αυτό γιατί σταδιακά έχουν αρχίσει να περνούν στις τελικές τιμές καταναλωτή τα αυξημένα τιμολόγια από προμηθευτές. Πρόκειται για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 1-2,5% όταν την ίδια στιγμή προϊόντα χαμηλής αξίας έχουν ακριβύνει 15-20%.
Δεύτερο, μεγαλύτερο, κύμα ακρίβειας
Οι τιμές για είδη όπως το ψωμί, το ελαιόλαδο, τα σπορέλαια, τα ζυμαρικά, οι ζύμες, τα άλευρα, τα σνακ, τα αναψυκτικά, τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα βούτυρα και οι μαργαρίνες, τα τυριά, τα κρέατα, τα πουλερικά, τα λαχανικά, τα φρούτα, η ζάχαρη και ο καφές, ήδη από το καλοκαίρι έχουν «τσιμπήσει» λιγότερο ή περισσότερο.
Από την πλευρά τους στελέχη της οργανωμένης λιανικής και της βιομηχανίας τροφίμων υποστηρίζουν ότι έχουν απορροφήσει μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στις τιμές και οι ανατιμήσεις δεν θα είναι οριζόντιες.
Ωστόσο και παρά το γεγονός πως κανείς δεν θέλει να γίνει ακριβότερος χάνοντας πελάτες, το δεύτερο, μεγαλύτερο, κύμα ακρίβειας είναι γεγονός. Κάτι που φαίνεται και από την πορεία του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το μήνα Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 2,1% ενώ στην Ευρωζώνη στο 3,4%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι παρότι η χώρα είναι χαμηλά εντός των κρατών – μελών, έχει υψηλό πληθωρισμό.

Αυξήσεις παντού
Σε πολλούς φούρνους το ψωμί πωλείται στο 1,20 – 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ σε ότι αφορά τα ζυμαρικά ήδη στο ράφι πωλούνται έως και 0,20 ευρώ ακριβότερα, με την τιμή τους να έχει φτάσει στα 0,96 ευρώ η συσκευασία των 500 γραμμαρίων από 0,75 ευρώ.
Το αλεύρι έχει φτάσει στο 1,2 ευρώ το κιλό όταν πέρσι την ίδια εποχή πωλούνταν 1,05 ανά κιλό. Το ελαιόλαδο πωλείται στα 6,59 ευρώ το λίτρο από 5,49 ευρώ πέρσι, ενώ 1 κιλό μαργαρίνη πωλείται στα 4,4 ευρώ από 4 ευρώ ένα χρόνο πριν.
Πιο «αλμυρά» κρέατα και γαλακτοκομικά λόγω ζωοτροφών
Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται στη φέτα και το γιαούρτι, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί κατά 20% περίπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια για το πρόβειο γάλα ήταν στα 81 λεπτά το κιλό το 2019. Το 2020 η τιμή ανέβηκε στα 96 λεπτά το κιλό και πλέον οι γαλακτοβιομηχανίες κάνουν προσφορές πάνω από 1,20 ευρώ.
Στο 10-12% κινούνται οι αυξήσεις στο μοσχαρίσιο εισαγόμενο κρέας, ενώ στον καφέ στο 3-5%.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το επιτελείο κορυφαίου συνεταιρισμού παραγωγής κοτόπουλων οι αυξημένες κατά 50% τιμές του καλαμποκιού (Σεπτέμβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021), καθώς και τα ακριβότερα ενεργειακά αγαθά έχουν δημιουργήσει μεγάλες πιέσεις στο κοστολόγιο των προϊόντων. Ήδη ο συνεταιρισμός έστειλε στο λιανεμπόριο εμπόρευμα με τιμές αυξημένες κατά 6-7%. Οι νέες τιμές προς τους καταναλωτές θα περάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα οι αυξήσεις θα ήταν διπλάσιες εάν το 50% δεν το επωμίζονταν οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Η αποθεματοποίηση «σώζει» προς το παρόν τα όσπρια
Πολύ μεγάλες αυξήσεις εμφανίζουν οι πρώτες ύλες και στον κλάδο των οσπρίων και ρυζιών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας που κατέχει την ηγετική θέση στην αγορά των οσπρίων, οι τιμές καταναλωτή δεν έχουν ακόμη αυξηθεί παρότι οι πρώτες ύλες παρουσιάζουν μεσοσταθμική άνοδο σε ποσοστό 70%, ενώ στην ψιλή φακή, που είναι η κατηγορία οσπρίων με τη μεγαλύτερη καταναλώση στην ελληνική αγορά, το κόστος της πρώτης ύλης έχει αυξηθεί κατά 80%. Ο λόγος είναι η μεγάλη αποθεματοποίηση που έχει γίνει.
Πότε θα έρθει η εξισορρόπηση;
Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτή τη περίοδο το συνολικό ύψος της επιβάρυνσης στο καλάθι της νοικοκυράς αναφέρουν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αποφεύγοντας πλέον να προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε θα επέλθει η εξισορρόπηση.
Οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν την επιθυμητή εξομάλυνση την άνοιξη του 2022, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως η διόρθωση θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού. Το ζήτημα είναι βέβαια αν οι τιμές, ακόμη και αν μειωθούν, θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Οι παραγωγοί θεωρούν πως λύση στο θέμα της ακρίβειας θα αποτελούσε η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, αλλά και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο