Αριθμός ρεκόρ συγχωνεύσεων. Συγκέντρωση κεφαλαίων για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Φρενίτιδα για το bitcoin .

Όπου και να κοιτάξετε, τα στοιχεία είναι σαφή: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι γεμάτο μετρητά από τα προγράμματα τόνωσης της πανδημίας, αναγκάζοντας τους διαχειριστές χρημάτων να βρουν νέους τρόπους επένδυσης.

Για παράδειγμα οι συγχωνεύσεις και εξαγορές. Η αξία των παγκόσμιων deals έχει ανέλθει σε 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση του παρόχου δεδομένων Refinitiv.

«Με το ρεκόρ όλων των εποχών να καταρρίπτεται σε λιγότερο από εννέα μήνες και πέντε συνεχόμενα τρίμηνα άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε δραστηριότητες M&A, έχουμε πολύ λίγα δεδομένα για να κάνουμε πραγματικές ιστορικές συγκρίσεις», δήλωσε ο Matt Toole, διευθυντής συμφωνιών της Refinitiv.

Οι εταιρείες σπεύδουν επίσης να συγκεντρώσουν χρήματα από δημόσιες εγγραφές, καθώς παρατηρείται μεγάλη επενδυτική όρεξη για αγορά μετοχών νεοεισηγμένων εταιρειών.

Οι παγκόσμιες αρχικές δημόσιες προσφορές έχουν συγκεντρώσει 301 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, παραμερίζοντας εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού ή SPAC.

Αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και το ισχυρότερο πρώτο εννιάμηνο για παγκόσμιες δημόσιες εγγραφές από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία της Refinitiv το 1980.

Οι αποτιμήσεις για νεοσύστατες νεοσύστατες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν υψηλό όλων των εποχών το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook, που επικαλείται το CNN Business.

Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι οι ιδιωτικές μετοχικές εταιρείες που έχουν φορτώσει μετρητά επιβαρύνουν με τα υψηλότερα ασφάλιστρα για εισηγμένες εταιρείες σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Επιπλέον, παρά την τεράστια πτώση των τιμών του νωρίτερα φέτος, το bitcoin εξακολουθεί να τραβά την προσοχή από θεσμικούς επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα, στέλνοντας την τιμή του πίσω πάνω από τα 55.000 την Τετάρτη.

Ωστόσο, αυτή είναι η μία πλευρά.

Το βλέμμα των επενδυτών λοξοκοιτάζει και προς τις Κεντρικές Τράπεζες, αναμένοντας τα στοιχεία εκείνα που θα αποσαφηνίσουν πότε θα αρχίσει το tapering και η αύξηση των επιτοκίων.

Η άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει τον περιορισμό της αγοράς ομολόγων πριν από το τέλος του έτους, κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Όταν κλείνουν οι στρόφιγγες των χρημάτων, οι επενδυτές – που έχουν συνηθίσει πλέον να έχουν πρόσβαση σε εύκολα χρήματα – θα αρχίσουν να πανικοβάλλονται; Και τι γίνεται αν ο πληθωρισμός αναγκάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κινηθούν γρηγορότερα από το αναμενόμενο;

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας τροφοδοτούν αυτούς τους φόβους την Τετάρτη, πυροδοτώντας πωλήσεις σε μετοχές και ομόλογα. Και το πάρτι στη Wall Street δεν φαίνεται να κρατά για πολύ…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές