«Κάθε τόσο οι τεκτονικές γεωπολιτικές πλάκες που συγκρατούν την παγκόσμια οικονομία μεταβάλλονται ξαφνικά με τρόπους που μπορούν να κροταλίσουν και να αποσταθεροποιήσουν τα πάντα στην επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει τώρα στον ενεργειακό τομέα».

Αυτό γράφει ο αρθρογράφος των New York Times, Τόμας Φρίντμαν, αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ενεργειακό κλάδο.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι συγκεντρώνονται αρκετές δυνάμεις που θα μπορούσαν να κάνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν βασιλιά της Ευρώπης, να επιτρέψουν στο Ιράν να μπει στη μύτη των ΗΠΑ και να κατασκευάσει μια ατομική βόμβα και να διαταράξει τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας αρκετά ώστε η επικείμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη να να απειληθεί με μπλακ άουτ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα στην Ευρώπη και την Ασία μόλις έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, οι τιμές του πετρελαίου στην Αμερική έφτασαν σε υψηλό επτά ετών και οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1 δολάριο το γαλόνι από πέρυσι.

Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι αν ο φετινός χειμώνας είναι τόσο κακός όσο προβλέπουν ορισμένοι ειδικοί – με κάποιους από τις φτωχές και μεσαίες τάξεις να μην μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους – φοβάμαι ότι θα δούμε μια αντίδραση σε ολόκληρο το το πράσινο κίνημα.

Ο αρθρογράφος των NYT επικαλέστηκε μάλιστα το οικονομικό ενημερωτικό δελτίου της Blain’s, που υπογράφει ο Bill Blain: «Αυτό το χειμώνα – οι άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο. Καθώς η τιμή της ενέργειας ανεβαίνει, το κόστος θα πέσει δυσανάλογα στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Οι ανισότητες εισοδήματος θα αποκαλυφθούν δραματικά καθώς οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία αντιμετωπίζουν μια έντονη επιλογή: ζέστη ή φαγητό. … Αυτό το χειμώνα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να γονατίσει, ζητώντας ενέργεια από όπου και αν είναι διαθέσιμο. Η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα. Η Μέση Ανατολή θα χρεώσει ό, τι μπορεί να ξεφύγει και η ικανότητα παράδοσης είναι περιορισμένη. … Και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανυπομονεί. … Μην κάνετε λάθος, αυτός ο χειμώνας θα είναι συγκλονιστικός»

Για τον Φρίντμαν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εμπεριέχει μία καλή και μία κακή είδηση..

Τα καλά νέα είναι ότι κάθε μεγάλη οικονομία έχει υπογράψει τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα με τη σταδιακή κατάργηση βρώμικων καυσίμων όπως ο άνθρακας για τη θέρμανση των κατοικιών και των βιομηχανιών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα άσχημα νέα είναι ότι τα περισσότερα έθνη το κάνουν με εντελώς ασυντόνιστους τρόπους, από πάνω προς τα κάτω, και πριν η αγορά παράγει επαρκείς καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική.

Όπως ανέφερε το Bloomberg Businessweek στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν πρόκειται για φυσικό αέριο, «τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αυτήν την περίοδο του έτους. Οι ροές αγωγών από τη Ρωσία και τη Νορβηγία είναι περιορισμένες. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς ο πιο ήρεμος καιρός έχει μειώσει την παραγωγή από ανεμογεννήτριες, ενώ τα γηράσκοντα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης καταργούνται σταδιακά ή είναι πιο επιρρεπή σε διακοπές – καθιστώντας το αέριο ακόμη πιο απαραίτητο. Δεν είναι περίεργο που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά σχεδόν 500 τοις εκατό το περασμένο έτος και διαπραγματεύονται σχεδόν ρεκόρ ».

Δεν είναι όμως μόνο η Ευρώπη. Αυτή η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να πλήξει προμηθευτές χάλυβα, αλουμινίου, γυαλιού και τσιμέντου στην Κίνα, τονίζει και προσθέτει ότι τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία για τον άνθρακα επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Αλλά πώς προέκυψε τόσο γρήγορα η κακή είδηση ​​αυτής της ιστορίας;

Για τον Φρίντμαν φταίει η Covid-19. Πρώτον, η πανδημία ξέσπασε και σήμανε σε κάθε μεγάλη οικονομία ότι οδεύαμε σε βαθιά ύφεση. Αυτό έστειλε τις τιμές όλων των ειδών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε καθοδική πορεία.

Αλλά η οικονομία ανάκαμψε – χάρη στα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης – πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Και έτσι, επίσης, ζήτησε ενέργεια. Αλλά αυτή η βιομηχανία δεν ανεβαίνει γρήγορα. Έτσι, δεν υπήρχε αρκετό φυσικό αέριο, πόσο μάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να καλύψει το κενό.

Η Αμερική έχει αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καλύψει τις δικές της ανάγκες προς το παρόν, αλλά η ικανότητά της να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο για να βοηθήσει τους άλλους είναι περιορισμένη, ειδικά όταν κάθε εταιρεία κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη και την Ασία προσπαθεί να ανταποκριθεί στα πρότυπα περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κυβερνητικών προτύπων που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα

«Μην με παρεξηγείτε. Είμαι τόσο πράσινος όσο ποτέ. Αλλά δεν είμαι ωραίος πράσινος. Είμαι μέτρια πράσινος» τονίζει και ισχυρίζεται ότι η επίτευξη της κλίμακας της καθαρής ενέργειας που χρειαζόμαστε απαιτεί όχι μόνο αιολικό, ηλιακό και υδροηλεκτρικό, αλλά και φόρο άνθρακα σε κάθε μεγάλη βιομηχανική οικονομία, πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο ως γέφυρα.

«Μικρή μου αγάπη – θα είναι ένας μακρύς, κρύος, τρελός χειμώνας» καταλήγει, παραφράζοντας τους στίχους από το τραγούδι των Beatles «Here Comes the Sun».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης