Ελεγχόμενη τελικά ήταν η πτώση που είχε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά το αρνητικό του πρόσημο κατάφερε να κρατήσει την επαφή με τη ζώνη των 880 μονάδων, περιορίζοντας στο τέλος τις απώλειες του.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 876,37 μονάδες, με πτώση 0,65%, με τον τραπεζικό δείκτη, αν και υπό μεγάλη πίεση, να κρατά για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 550 μονάδων.

Επί της ουσίας, οι άνω του 2% απώλειες σε Εθνική κα Βιοχάλκο ήταν αυτές που εμπόδισαν τις μικρές, αλλά υπολογίσιμες αγοραστικές δυνάμεις της αγοράς να περιορίσουν στο ελάχιστο το εύρος της πτώσης, το οποίο έφτασε ακόμη και στο -0,17% λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της κύριας συνεδρίασης. Το άτυπο rotation που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα, σε ανοδικούς και πτωτικούς τίτλους επαναλήφθηκε και σήμερα, με τον τζίρο μάλιστα να αποτυπώνει ότι υπήρξαν «μάχες» σε επιλεγμένους, και κυρίως δεικτοβαρείς, τίτλους.

Διπλή ανάγνωση

Βέβαια, αυτό που επισημάνθηκε από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι όσο και αν το ΧΑ να δείχνει κάποιες αντοχές στην παγκόσμια αναταραχή των αγορών, δεν έχει τόσο μεγάλες δυνάμεις για να μπορέσει να διαφοροποιηθεί πλήρως και επί τα βελτίω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτή η όψη που εμφανίζει η ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα έχει διττή ανάγνωση. Από τη μία είναι θετική έναντι των διεθνών αναταράξεων, αλλά από την άλλη ενώ έχει ισχυρούς ανοδικούς καταλύτες, με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας να είναι στην πρώτη θέση, δεν μπορεί να τους υλοποιήσει. Ο λόγος δεν διατυπώνεται μονολεκτικά, καθώς είναι συνάρτηση ενός περίπλοκου περιβάλλοντος, εντός και εκτός συνόρων.

Επίσης, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις, ένα σενάριο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες εάν συνυπολογίσει κανείς και τις εστίες αβεβαιότητας διεθνώς, σε συνδυασμό με την αρνητική βραχυπρόθεσμα τεχνική εικόνα του ΧΑ, τότε οι αντοχές πιθανόν να εξαντληθούν. Μια ακόμη επιδείνωση της εικόνας της αγοράς πιθανόν να αποτραπεί εάν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά ανέφικτη τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, επομένως η στήριξη της οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί. Βέβαια, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, είναι δύσκολο να βρεθεί το βέλτιστο μείγμα που θα ελέγχει τις τιμές, αλλά θα στηρίζει την οικονομία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εκτός των ισχυρών πιέσεων σε Εθνική και Βιοχάλκο, οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Μυτιληναίο, Coca Cola και Πειραιώς έκλεισαν με σημαντική πτώση. Ο ΟΤΕ με το +1,14% όμως παρείχε κάποια στηρίγματα, όπως και το θετικό πρόσημο σε Motor Oil, Aegean και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες