Ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο, μέσα στο Σεπτέμβριο, γεγονός ενθαρρυντικό για την πορεία ανάρρωσης της αγοράς εργασίας. Αν και αυτό διευκολύνει τη Fed να ξεκινήσει το tapering, από τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκριτης εταιρείας ADP που καταγράφει την πορεία της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε 568.000 προσλήψεις, ένα νούμερο υψηλότερο από τις 425.000 που περίμεναν οι αναλυτές και αισθητά βελτιωμένο από τις μόλις 340.000 θέσεις που προστέθηκαν τον Αύγουστο.

Το μεγαλύτερο άλμα κατέγραψε ο ευρύτερος κλάδος των υπηρεσιών που προχώρησε σε 466.000 προσλήψεις κυρίως στους τομείς της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας, στους οποίους προστέθηκαν 226.000 θέσεις. Αμέσως μετά ακολούθησαν ο κλάδος της παιδείας και των υγειονομικών υπηρεσιών που πρόσθεσαν αντιστοίχως τουλάχιστον 60.000 θέσεις.

Η έκθεση έρχεται σε απάντηση των επιφυλάξεων που εξέφραζαν οι αναλυτές για τον ρυθμό των προσλήψεων εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας και της αύξησης των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη.

Βεβαίως, ο ρυθμός ανάρρωσης της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με το πρώτο μισό του έτους, όμως το βασικό είναι πως συνεχίζει να κινείται προς το καλύτερο. «Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο παρά την αξιοσημείωτη επιβράδυνση από το ρυθμό των 748.000 νέων θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο» σχολίασε χαρακτηριστικά η οικονομολόγος της ADP, Νέλα Ρίτσαρντσον.

Πραγματικά, η σημερινή έκθεση για τον Σεπτέμβριο ουσιαστικά συνιστά τον ένατο συνεχόμενο μήνα αύξησης των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα. Το δε, θετικό μήνυμα που στέλνει ανοίγει το δρόμο για την κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση, που θα δημοσιευτεί από το υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η έκθεση αναμένεται να δείξει άλμα στις νέες θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο, περίπου κατά 488.000, μέσα στο Σεπτέμβριο, κάτι που ελπίζεται να αντισταθμίσει την απογοήτευση που είχαν δημιουργήσει οι απρόσμενα χαμηλές επιδόσεις του Αυγούστου, όταν τελικά προστέθηκαν στην αγορά μόλις 235.000 θέσεις αντί των 700.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή