Με ανέκδοτα, ευχολόγια αλλά και αναφορές στη Μάργκαρετ Θάτσερ, παρουσίασε το όραμά του για την μετά Brexit Βρετανία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπορίς Τζόνσον, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα «συνεχίσει τη δουλειά» της ενοποίησης και ισχυροποιήσης του Ηνωμένου Βασιλείου, υποσχόμενος μια οικονομία υψηλών μισθών και υψηλής εξειδίκευσης, αγνοώντας τις ελλείψεις που πλήττουν το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων και λόγω της ανεπάρκειας εργατικού δυναμικού.

Υπερασπίστηκε επίσης τις αυξήσεις φόρων για να πληρώσει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεσμεύτηκε να βελτιώσει την κοινωνική φροντίδα.

Η ομιλία των 45 λεπτών ήταν η πρώτη του σε συνέδριο από την έναρξη της πανδημίας.

Το κύριο θέμα της ομιλίας του ήταν «ισχυροποίηση», με τον πρωθυπουργό να λέει ότι ο περιορισμός του χάσματος μεταξύ των περιοχών θα μειώσει την πίεση στη νοτιοανατολική Αγγλία, ενισχύοντας παράλληλα τα μέρη που έμειναν πίσω.

Επανέλαβε επίσης δεσμεύσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του κόμματός του αυτήν την εβδομάδα στο Μάντσεστερ για την καταπολέμηση του εγκλήματος, τη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και των ευρυζωνικών συνδέσεων και τη μεταρρύθμιση της αγοράς κατοικίας.

Και προσπάθησε να καθησυχάσει τους Tories που ανησυχούν για τα σχέδια αύξησης της Εθνικής Ασφάλισης για να πληρώσουν για το NHS και την κοινωνική φροντίδα, υποστηρίζοντας ότι ήταν αυτό που θα έκανε και η Μάργκαρετ Θάτσερ εάν η οικονομία είχε πληγεί από έναν «μετεωρίτη» όπως η πανδημία. Η Θάτσερ παραμένει σημείο αναφοράς για πολλούς Συντηρητικούς ψηφοφόρους.

«Μπορώ να σας πω ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα είχε αγνοήσει τον μετεωρίτη που έπεσε στα δημοσιονομικά μας. Θα είχε κουνήσει το δάχτυλο και θα έλεγε “ περισσότερα δάνεια τώρα, σημαίνει απλώς μεγαλύτερα επιτόκια και ακόμη περισσότερους φόρους αργότερα”», είπε.

Η χώρα «οδεύει προς μια οικονομία υψηλών μισθών, αυξημένης ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και μειωμένης φορολογίας» υποσχέθηκε ο 57χρονος Συντηρητικός πρωθυπουργός.

Παραδέχτηκε όμως ότι για όλα αυτά «θα χρειαστεί χρόνος» και «κάποιες φορές θα είναι δύσκολη» η υλοποίησή τους.

«Όμως για αυτόν τον λόγο» οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 και στη συνέχεια, στις βουλευτικές εκλογές του 2019, του έδωσαν ευρεία πλειοψηφία, εκτίμησε.

Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε επίσης τους νέους, σκληρότερους κανόνες για τη μετανάστευση μετά το Brexit, δηλώνοντας ότι η Βρετανία «γυρίζει την πλάτη» σε ένα «παλιό, διαλυμένο σύστημα» που βασιζόταν «σε μειωμένους μισθούς, αδύναμη ανάπτυξη, χαμηλά προσόντα» και το οποίο «διευκολυνόταν από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Ανακοίνωσε επίσης, ένα μπόνους 3.000 λιρών ετησίως για τους δασκάλους, ως κίνητρο για τις προβληματικές περιοχές της Αγγλίας να προσλάβουν ειδικούς στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Το Συντηρητικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε εν μέσω ανησυχιών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τις ελλείψεις βενζίνης και εργαζομένων.

Αλλά ο Τζόνσον επέμεινε ότι τα σημερινά προβλήματα ήταν το αποτέλεσμα μιας οικονομικής ανάκαμψης μετά τον αποκλεισμό από την Covid.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια