Με το άλμα των Εθνικής και Βιοχάλκο να ξεχωρίζει, αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων σε θετικό έδαφος, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε την Πέμπτη να έρθει όλο και πιο κοντά στις 900 μονάδες, αν και βρήκε κάποιες αντιστάσεις στα τεχνικά επίπεδα των 890 – 892 μονάδων. Μάλιστα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 889,09 μονάδες με κέρδη 1,45%, με τον τζίρο κοντά στα 78 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι της ανόδου έγιναν σήμερα πιο εμφανείς στη Λ. Αθηνών, η οποία παρά τις διεθνείς αναταραχές έχει καταφέρει από τις αρχές του Οκτωβρίου να σημειώνει ικανοποιητικά κέρδη. Ο ένας είναι ότι αρκετές πηγές αβεβαιότητας διεθνώς (όριο χρέους ΗΠΑ, ενεργειακή κρίση Ευρώπης) δείχνουν να αποκλιμακώνονται και ο δεύτερος είναι ότι υπήρξαν πληροφορίες στον διεθνή Τύπο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τους τρόπους συνέχισης της στήριξης της οικονομίας, στη μετά του προγράμματος πανδημίας (PEPP) εποχή.

Εκτός μάλιστα από το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η ΕΚΤ μελετά ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει οποιαδήποτε αναταραχή στην αγορά όταν καταργηθούν σταδιακά οι έκτακτες αγορές ομολόγων το επόμενο έτος, στις οποίες συμμετέχουν και οι ελληνικοί τίτλοι, ήρθε σήμερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για να επιβεβαιώσει ότι η μεγάλη πρόοδος της οικονομίας ανοίγει παράθυρο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Επίσης, τους δύο παραπάνω λόγους «πλαισίωσε» μία ακόμη έκθεση από ξένους αναλυτές που έδωσε τα εύσημα στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την HSBC, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να αναμένεται στο 7,5% (από 4,5% προηγουμένως) και στο 5% (από 6% προηγουμένως ) για το 2022. Η έκθεση της HSBC ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των επενδυτικών τραπεζών που αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εφέτος.

Σε επίπεδο τίτλων, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Εθνική ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 4%, με τις ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με επίσης σημαντική άνοδο. Θετική η συμβολή και των Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, αν και το εύρος της ανόδου τους ήταν σχετικά περιορισμένο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών