Για την τροχιά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, την εργαλειοθήκη των μέτρων στήριξης αλλά και την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως το συμβούλιο μπορεί να συζητήσει την μελλοντική συμμετοχή τους στο QE, καθώς μέχρι τώρα είχαν εξαιρεθεί λόγω της χαμηλής χρηματοπιστωτικής βαθμολογίας της Ελλάδας, καθώς η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει «πολύ μεγάλη πρόοδο». «Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη την (κατάλληλη) επενδυτική αξιολόγηση, όμως είμαι βέβαιος πως αν δεν είχαμε την πανδημία, η βαθμολογία της Ελλάδας θα είχε αποκατασταθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την άποψη πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν και να ανησυχούν για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνοντας πως οι προβλέψεις ότι η πρώτη αύξηση των ευρωεπιτοκίων θα έρθει γύρω στα μέσα του 2023, δεν συνάδει με τις οδηγίες που έχει διαμορφώσει η Τράπεζα.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι τα μέλη του συμβουλίου θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την πρόκληση διαταραχών στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δηλώσεις Στουρνάρα δείχνουν πως στους κόλπους της ΕΚΤ υπάρχει ανησυχία πως οι κλυδωνισμοί στις αγορές και η σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα μπορούσε να βλάψει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης σε ένα διάστημα που το συμβούλιο μελετά το μέλλον των εργαλείων στήριξης και έχει επιλέξει να διατηρήσει τη χαλαρή πολιτική κόντρα σε έτερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο κύριος Στουρνάρας αναφέρθηκε στο τελευταίο και στη διαφοροποίηση της στάσης της ΕΚΤ σε σχέση με την Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας. «Δεν είμαστε στην ίδια θέση. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό κινούνται πολύ χαμηλότερα για την Ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι φυσικό να βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση της νομισματικής πολιτικής».

Υπενθυμίζουμε πως το Bloomberg, σε χθεσινό δημοσίευμα του, αποκάλυψε πως η ΕΚΤ μελετά την πιθανότητα για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μετά την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του έκτακτου πακέτου στήριξης του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το τωρινό πακέτο, με σκοπό να αποτρέψει κλυδωνισμούς στις αγορές. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σχολίασε και το «καυτό» θέμα των ημερών που είναι η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου που αυξάνουν την πίεση στον πληθωρισμό και την οικονομία ευρύτερα.  Αν και «βρισκόμαστε στο μέσο της τέλειας καταιγίδας, δεν θα σπεύσω να πω πως βρισκόμαστε σε στασιμοπληθωρισμό» υποστήριξε επισημαίνοντας πως οι προβλέψεις της ΕΚΤ και όχι μόνο εμφανίζουν τον πληθωρισμό στην περιοχή να υποχωρεί κάτω από το όριο του 2% μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία