Διάσταση απόψεων αναφορικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καταδεικνύουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με αυτά, κατά τη συνεδρίαση στις 8-9 Σεπτεμβρίου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συζήτησαν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της μηνιαίας αγοράς ομολόγων, αλλά και τις πιθανότητες για νέα μέτρα μετά τη λήξη του ΡΕΡΡ τον επόμενο χρόνο.

Με την οικονομία να βρίσκεται σε σταθερή βάση καθώς η πανδημία υποχωρεί, η ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια βασική συζήτηση τον Δεκέμβριο σχετικά με τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης, αλλά και αναφορικά με το αν θα προωθήσει άλλα μέτρα τόνωσης προκειμένου να διατηρήσει την ανάκαμψη.

Στην πρώτη, αν και συμβολική, κίνηση για τον τερματισμό των κινήτρων που σχετίζονται με την πανδημία, η ΕΚΤ αποφάσισε τον περασμένο μήνα να μειώσει «μετρίως» τις αγορές ομολόγων.

Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν τη μεγαλύτερη μείωση, υποστηρίζοντας ότι η απάντηση της κεντρικής τράπεζας δεν ευθυγραμμίζεται με την ανάκαμψη.

«Υποστηρίχθηκε ότι μια συμμετρική εφαρμογή του πλαισίου (Πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης) θα απαιτούσε πιο ουσιαστική μείωση του ρυθμού των αγορών», ανέφερε η ΕΚΤ. «Από αυτή την άποψη, ένας ρυθμός αγορών παρόμοιος με το επίπεδο που επικρατούσε στις αρχές του έτους θα ήταν κατάλληλος».

Από τη συνεδρίαση, δεν έλειψαν και τα γεράκια τα οποία προχώρησαν ένα ακόμα βήμα περισσότερα, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές είχαν ήδη προετοιμαστεί για το τέλος των αγορών έκτακτης ανάγκης χωρίς σημαντικό αντίκτυπο στους όρους χρηματοδότησης, επομένως οι επενδυτές ήταν καλά προετοιμασμένοι.

«Το επιχείρημα που διατυπώθηκε είναι ότι ακόμη και χωρίς το PEPP, η συνολική νομισματική πολιτική παραμένει εξαιρετικά ευνοϊκή» αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Τελικά, η ΕΚΤ επέλεξε μια πιο προσεκτική κίνηση, φοβούμενη ότι μια μεγαλύτερη περικοπή κινήτρων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα βήμα προς την έξοδο από την χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Πληθωριστικές ανησυχίες

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, τα πρακτικά έδειξαν μόνο μέτριες ανησυχίες για την πρόσφατη άνοδο των τιμών, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χαρακτηρίζουν αυτό μια προσωρινή εξέλιξη που θα εξασθενίσει το επόμενο έτος.

Ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μείωσε τους φόβους για τον πληθωρισμό μετά τη συνάντηση, οι απόψεις φαίνεται να έχουν αλλάξει από τότε, με έναν αυξανόμενο αριθμό στελεχών της ΕΚΤ να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ότι τα προβλήματα στις αλυσδίες εφοδιασμού και οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο και πιο μακροχρόνιο σοκ τιμών.

Όσον αφορά τους πιθανούς αρνητικούς κινδύνους, υπογραμμίστηκε ότι οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν εάν επιδεινωθεί η πανδημία, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την περαιτέρω επαναλειτουργία της οικονομίας.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι ελλείψεις και τα σημεία συμφόρησης που παρατηρήθηκαν μέχρι τώρα όχι μόνο θα διαρκέσουν περισσότερο αλλά θα επηρεάσουν και περισσότερες οικονομίες και περαιτέρω τομείς. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι ήταν αναμενόμενο ότι θα πρέπει να υπάρξει μέτρια ανάπτυξη, σύμφωνα με την εμπειρία άλλων οικονομιών που ανοίγουν ξανά.

Η εξάπλωση της παραλλαγής Delta δεν απαιτούσε μέχρι στιγμής την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου και την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας. Αν και η οικονομία είχε δείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα νέα κύματα του ιού τα τελευταία τρίμηνα, η ανάκαμψη παρέμεινε εξαρτημένη από την εξέλιξη της πανδημίας και από την πρόοδο που σημειώθηκε στις εκστρατείες εμβολιασμού.

Ταμείο Ανάκαμψης

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, τα μέλη τόνισαν ότι, για να υποστηρίξει την ανάκαμψη, η φιλόδοξη, στοχευμένη και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική. Ειδικότερα, το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλει στην εξασφάλιση ισχυρότερης και ομοιόμορφης ανάκαμψης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Θα επιταχύνει επίσης την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, θα υποστηρίξει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα άρει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ενώ η δημοσιονομική πολιτική αναμενόταν να είναι επεκτατική το 2021 και το 2022, τα μέλη θεώρησαν ότι οι προοπτικές για το 2023 ήταν πιο αβέβαιες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή