Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε σήμα ότι η εποχή της άπλετης και χωρίς ουσιαστικά όριο ρευστότητας, όπως αυτή κορυφώθηκε από τις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας, πλησιάζει προς το τέλος της. Ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε σήμα πως η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου θα εξετάσει να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από το Νοέμβριο, αλλά και ότι βρίσκονται προ των πυλών οι πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια μετά από καιρό.

Τα στελέχη της FED είναι ακόμη διχασμένα εάν η πρώτη αυτή αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει από τον επόμενο χρόνο ή μέσα στο 2023, αλλά φαίνεται έως τη μεθεπόμενη χρονιά προδιαγράφονται συνολικά τουλάχιστον τρεις τέτοιες αυξήσεις.

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων οι οποίες σήμερα διαμορφώνονται σε 120 δις δολάρια (το λεγόμενο “tapering” όπως έχει επικρατήσει να λέγεται), ακόμη και μετά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας που έχει οριστεί για τις αρχές του Νοεμβρίου.

Μετά τη διήμερη συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής, (Federal Open Market Committee) η FED διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος από 0% έως 0,25% που είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών. Πλέον όμως νέες προβλέψεις αναφέρουν ότι οι αναμενόμενες επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023 δεν θα είναι δύο όπως προβλεπόταν μέχρι τον Ιούνιο αλλά τρεις. Αυτό αποτελεί σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία βγαίνει από την κρίση με ταχύτερο ρυθμό από όσο αναμενόταν, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται και την απασχόληση να βελτιώνεται. Επίσης προβλέπονται άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2024.

Προβλέψεις

Με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις, τα αμερικανικά επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν στα επίπεδα του 1% μέχρι και το 2023 και να διαμορφωθούν στα επίπεδα του 1,8% έως το 2024 σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Πάντως με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα εξακολουθεί να πρόκειται για αρκετά χαλαρή νομισματική πολιτική, σχολίαζαν αναλυτές. Ο πληθωρισμός για το διάστημα αυτό αναμένεται ότι θα διαμορφώνεται στις ΗΠΑ λίγο πιο πάνω από το όριο του 2% που θέτει η FED. Η ανεργία επίσης αναμένεται ότι θα υποχωρήσει ξανά στα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ πανδημίας, περίπου στο 3,5%.

Στις αρχές του καλοκαιριού οι περισσότεροι αξιωματούχοι της FED προέβλεπαν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023. Οι αξιωματούχοι αυτοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι για το εάν οι αυξήσεις του κόστους δανεισμού σε δολάρια θα πρέπει να ξεκινήσουν ακόμη νωρίτερα, μέσα στο 2022. Εννέα πλέον μέλη της FED προβλέπουν αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2022 και άλλα εννέα μέλη προτιμούν να περιμένουν μέχρι το 2023. Τον Ιούνιο μόνο επτά αξιωματούχοι προέβλεπαν αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022.

Στη σκιά του πληθωρισμού

Πρόκειται όπως όλα δείχνουν για αύξηση των «γερακιών» μέσα στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ καθώς αυξάνονται οι φόβοι από το μεγάλο άλμα του πληθωρισμού στο 4,2% και την αύξηση των φόνων για υπερθέρμανση της οικονομίας. Πρόκειται για ποσοστό πληθωρισμού υπερδιπλάσιο από αυτό που θέτει σαν στόχο η FED.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής ο Πάουελ ανέφερε πως γενικά οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας κατέληξαν στο συμπέρασμα όπως χρειάζεται σταδιακή διαδικασία μείωσης των αγορών ομολόγων (tapering) η οποία θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους.

Με βάση τις νέες προβλέψεις της FED για την αμερικανική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος αναμένεται ότι θα φτάσει στο 5,9%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη του Ιουνίου έκανε λόγο για ανάπτυξη 7%. Παράλληλα όμως αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2022 -από το 3,3% στο 3,8%- και για το 2023 στο 2,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή