Τη δυνατότητα να αυξηθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επιβεβαίωσε εκ νέου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας τις σχετικές χθεσινές δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υφίστανται βέβαια και τώρα εναλλακτικές της Ουκρανίας διαδρομές, οι οποίες λειτουργούν άψογα, είναι πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό άλλωστε δήλωσε χθες σε σύσκεψη και ο πρόεδρος (σ.σ. Πούτιν). Επομένως δυνατότητα υπάρχει», είπε ο κ. Πεσκόφ, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι «όλα εξαρτώνται από τα αιτήματα συνεργασίας, από τις συμβατικές υποχρεώσεις και τις εμπορικές συμφωνίες», που είναι έτοιμη να συζητήσει κατά το Κρεμλίνο η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Παρέμβαση-κλειδί από τον Τσάρο

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει και πως η Gazprom προτίθεται να ανεβάσει φέτος σε νέα επίπεδα ρεκόρ τα επίπεδα προσφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά πάνω από 8% τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Υπογράμμισε, ωστόσο, επίσης πως η διαδρομή μέσω Ουκρανίας είναι οικονομικά ασύμφορη για τον ρωσικό μονοπωλιακό κολοσσό και πως τα… νέα συστήματα (βλέπε Nord Stream 2) θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικά.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Πούτιν, ο αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ υπήρξε πολύ πιο σαφής, όταν επεσήμανε πως ο νούμερο ένα παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει να ηρεμήσει η κατάσταση, θα ήταν η έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2. «Πρώτα από όλα (θα βοηθούσε) η ολοκλήρωση της πιστοποίησης και το γρήγορο άνοιγμα της παροχής φυσικού αερίου μέσω του ολοκληρωμένου Nord Stream 2» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι διαβεβαιώσεις της Gazprom

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της περιοχής, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας και παραγωγού φυσικού αερίου Gazprom κατά την διάρκεια φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Αγία Πετρούπολη, αλλά σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών θα μπορούσε να συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί εφέτος περισσότερο από 800%, προκαλώντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή φτώχεια αυτόν τον χειμώνα.

Αυτήν την εβδομάδα παρουσίασαν μείωση, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις αγορές.

«Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή αγορά spot παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα των τιμών και αποπροσανατολίζει τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές, (αυτό) ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιφερειακής οικονομίας», δήλωσε η επικεφαλής της Gazprom Export Γιελένα Μπουρμίστροβα.

Η παρέμβαση της ΙΕΑ

Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να στέλνει σημαντικά περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να ανακουφίσει την ενεργειακή κρίση που πλήττει την ήπειρο, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε στους Financial Times ότι σύμφωνα με ανάλυση του ίδιου του Οργανισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές κατά περίπου 15 % στην αιχμή του χειμερινού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Μιλώντας, μία ημέρα μετά την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αύξηση της ροής φυσικού αερίου, ο Μπιρόλ προέτρεψε τη Μόσχα να αποδείξει ότι είναι «αξιόπιστος προμηθευτής», βοηθώντας στην ανακούφιση της κρίσης του εφοδιασμού που έχει κλονίσει τις τιμές της ενέργειας και απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή