
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε, μετά από χρόνια διαφωνίας, ότι 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο.
Η ομάδα των ανεπτυγμένων κρατών συμφώνησε στο παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15%. Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή για μικρότερες οικονομίες, όπως η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οι οποίες έχουν προσελκύσει διεθνείς εταιρείες – σε μεγάλο βαθμό – μέσω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή.
«Η συμφωνία -ορόσημο, που συμφωνήθηκε από 136 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα επανατοποθετήσει επίσης περισσότερα από 125 δισ. δολάρια κερδών από περίπου 100 από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές , εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρου όπου κι αν λειτουργούν και παράγουν κέρδη », ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωσή του.
BREAKING NEWS:
136 out of 140 #OECD/#G20 Inclusive Framework members join the deal to reform our international tax system to make it fairer and work better in a digitalised, globalised world economy, including:
– All G20 countries ✅
– All EU countries ✅
– All OECD countries ✅— Mathias Cormann (@MathiasCormann) October 8, 2021
Η συμφωνία έρχεται μετά από αλλαγές στο αρχικό κείμενο, ιδίως σε δύο σημεία.Το ένα αφορά το ποσοστό 15%, το οποίο δεν θα αυξηθεί αργότερα και δεύτερον ότι δεν αλλάξουν προς το χειρότερο οι φορολογικοί συντελεστές για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Οι διορθώσεις αυτές βοήθησαν την Ιρλανδία-μια μακροχρόνια αντίπαλο της αύξησης των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων-να συμφωνήσει.
Η Ουγγαρία, μια άλλη χώρα που ήταν σκεπτικιστική για μακρό χρονικό διάστημα, άλλαξε επίσης γνώμη μετά από διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει μακρά περίοδος εφαρμογής.
Οι χώρες πρέπει τώρα να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες, ώστε η νέα συμφωνία να είναι έτοιμη να ξεκινήσει το 2023.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία σηματοδοτεί μια αλλαγή στη φορολογική πολιτική, διότι όχι μόνο επιβάλλει έναν ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών, αλλά αναγκάζει επίσης τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους όπου λειτουργούν – όχι μόνο εκεί που έχουν την έδρα τους.
Ο ακριβής τύπος για τον υπολογισμό του ποσού που οφείλουν οι εταιρείες στις περιοχές που λειτουργούν είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί.
Η συμφωνία των παγκόσμιων ηγετών επιτεύχθηκε επίσης εν μέρει λόγω της πανδημίας, η οποία ανανέωσε την ανάγκη για δικαιότερη φορολογία, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν νέες πηγές χρηματοδότησης.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια