Την ανιούσα έχει πάρει το καλάθι του καταναλωτή, με τις πληθωριστικές πιέσεις να οδηγούν σε μπαράζ ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικών αγαθών, από τα νωπά λαχανικά και το κρέας έως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί με προσοχή το κύμα ανατιμήσεων όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών π και είναι έτοιμο να αντιδράσει αν οι ανατιμήσεις ξεπεράσουν κάποια όρια.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο εκρηκτική είναι η κατάσταση στις τιμές στο μέτωπο της ενέργειας, στις μεταφορές αλλά και σε πολλά φρέσκα προϊόντα.
Η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι ήταν 17,5% υψηλότερη.
Σε μηνιαία βάση, το φυσικό αέριο εμφανίζει πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση (+12,8% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο) και ακολουθεί το ελαιόλαδο με αύξηση 11,8%.
Τα καύσιμα ανατιμήθηκαν κατά 18,1%, τα νωπά λαχανικά κατά 21,1%, το αρνί και το κατσίκι κατά 17,5%, το ελαιόλαδο κατά 18,4%, τα άλλα βρώσιμα έλαια κατά 15%, τα νωπά ψάρια κατά 7,9%.
Ακόμη, στο 20,9% διαμορφώθηκαν οι ανατιμήσεις στις αερομεταφορές επιβατών και στο 9,5% οι ανατιμήσεις στα ξενοδοχεία.
Την ίδια στιγμή υψηλές αποδείχθηκαν οι ανατιμήσεις και σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς μέσα σε 30 ημέρες καταγράφηκε αισθητή άνοδος στα παρακάτω: φυσικό αέριο 12,8%, ελαιόλαδο 11,8%, αρνί και κατσίκι 7,3%, ψωμί 2,5%, φρούτα νωπά 2,2% και ψάρια νωπά 2,1%.
Οι καταναλωτές
Πάντως ήδη οι καταναλωτές σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες όπως η εστίαση βλέπουν εκτίναξη τιμών. Για παράδειγμα, στον καφέ ήδη καταγράφονται αυξήσεις που ξεπερνούν το 15%. Ο καφές σε πακέτο σε πολλά καταστήματα έχει πάει από 1,5 ευρώ στο 1,7 ευρώ ενώ αλλού από το 1,8 ευρώ τιμολογείται πλέον 1,9 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι φούρνοι, κρατούν τις τιμές σταθερές έχοντας ανεβάσει από 4-10% άλλα προϊόντα ζύμης κτλ.
«Καμπανάκι» από Γραφείο Προϋπολογισμού για ανατιμήσεις
Επίσης, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στη γνώμη του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανατιμήσεις.
Το Γραφείο αναφέρει ότι ενδεχόμενη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα ασκήσει πιέσεις για αντισταθμιστικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις.
Παράλληλα, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο παρατεταμένος πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων επέκτασης νομισματικής πολιτικής και άρα σε άνοδο του κόστους δανεισμού, που θα επηρεάσει αρνητικά τον ρυθμό μεγέθυνσης.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Συνεχίζεται η πτώση των εξαγωγών στο δεκάμηνο - Ποιοι κλάδοι είχαν διψήφια άνοδο
Καταγράφηκε αύξηση 5,1%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο οι εξαγωγές να αγγίξουν τα 3,16 δισ.
Διερύνεται το εμπορικό έλλειμμα - Άνοδος 8,9% το δεκάμηνο του 2024
Το εμπορικό έλλειμμα κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 ανήλθε σε 3.163,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.837,0 εκατ. ευρώ πέρυσι
«Αμύνεται» η ελληνική οικονομία - Ανάπτυξη 2,4% το γ' τρίμηνο [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό