Η πορεία του Ομίλου Evergrande της Κίνας στην αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της ήταν γεμάτη «κόκκινα πανιά». Ο κολοσσός ακινήτων είχε μεγάλα χρέη, αυξήθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και έκανε ιδιαίτερα δύσκολο για τους ξένους να κατανοήσουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Ωστόσο, ο συνδυασμός χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών, κινεζικών κυβερνήσεων, επενδυτών που ψάχνουν απεγνωσμένα αποδόσεις, και εμπιστευτικών φορέων κράτησαν μακριά τις αρνητικές κριτικές. Τελικά, η μόνη πίεση στην οποία δεν μπορούσε να αντισταθεί η Evergrande ήταν εκείνη από το Πεκίνο.

Η εταιρεία ανέφερε, πρόσφατα, περισσότερα από 300 δισ. δολάρια συνολικού ενεργητικού, μεταξύ των οποίων και τα 89 δισ. δολάρια χρέους. Απέκρυψε τα χρηματοοικονομικά στοιχεία παθητικού της με πολύπλοκες χρηματοδοτικές ρυθμίσεις και έκανε πολλές εξαγορές ιδίων μετοχών, παρά τα επίπεδα χρέους της, όπως φαίνεται και από μία ανασκόπηση των οικονομικών της καταθέσεων, ενώ, παράλληλα, οι επαναγορές συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής της μετοχής.

Η Evergrande θα μπορούσε να αποφύγει την αθέτηση του χρέους της, με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, εισφορές κεφαλαίου ή μέσω κρατικής διάσωσης, αν και το τελευταίο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Θυγατρική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της Evergrande δήλωσε, τη Δευτέρα, ότι αποτέλεσε στόχο προσφοράς εξαγοράς, αφήνοντας, έτσι, το ενδεχόμενο μίας νέας συμφωνίας που θα μπορούσε να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία, μετά να επενδύονταν στη μητρική της.

Η Evergrande, την τελευταία δεκαετία, αποτέλεσε θέμα αρκετών σημαντικών χρηματοοικονομικών εκθέσεων. Το 2012, ο Andrew Left, ένας διακεκριμένος Αμερικανός ακάλυπτος πωλητής, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία ήταν αφερέγγυα. Είπε ότι η Evergrande είχε διαπράξει «τουλάχιστον έξι λογιστικές απάτες», με σκοπό να κρύψει τα οικονομικά της προβλήματα. H Evergrande, εντούτοις, αρνήθηκε και διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο ρυθμιστής αγορών του Χονγκ Κονγκ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Μελλοντικών συμβολαίων, υπερασπίστηκε την Evergrande. Kίνησε την πρώτη της δικαστική διαδικασία εναντίον ενός ακάλυπτου πωλητή, κατηγορώντας τον κ. Left για διάδοση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών εις βάρος της εταιρείας.

Απαγορεύτηκε στον κ. Left να συναλλάσσεται στο Χονγκ Κονγκ για πέντε χρόνια και του ζητήθηκε να παραιτηθεί από τα 1,6 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ που είχε αποκτήσει (206.000 δολάρια) έπειτα από ανοιχτές πωλήσεις εισηγμένων μετοχών της Evergrande στο Χονγκ Κονγκ. Ο κ. Left αναφέρει, επίσης, ότι έχει ξοδέψει περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε δικαστικά έξοδα.

Ανάφερε, ακόμη, ότι η κρίση που περνάει, τώρα, η Evergrande δεν τον έφερε προ εκπλήξεως. «Αυτό συμβαίνει, συνήθως, όταν προσπαθείτε να φιμώσετε τους επικριτές σας», συνέχισε ο ίδιος. «Υπάρχει κάποιος που το περίμενε; Ναι, εγώ ο ίδιος.»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγορών αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις, πέραν των όσων έχει ήδη πει. Ο κ. Left «έκανε αυτούς τους ισχυρισμούς απερίσκεπτα, χωρίς να έχει κατανοήσει τα λογιστικά πρότυπα που ίσχυαν στο Χονγκ Κονγκ και χωρίς να τα ελέγξει με κάποιον ειδικό στη λογιστική ή να ζητήσει κάποιο σχόλιο από την ίδια την Evergrande», δήλωσε η εν λόγω Επιτροπή, μετά την απόφαση του 2016 εις βάρος του.

Η εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Moody’s Investors Service, απέδωσε επτά κόκκινες σημαίες στην Evergrande, σε έκθεση του 2011, που ασκούσε κριτική σε αρκετές κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ. Η εταιρεία αξιολόγησης ανέφερε την επιθετική ανάπτυξη της Evergrande και τις αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγορών, επίσης, απάντησε στη Moody’s, αναφέροντας ότι η έκθεσή της περιλάμβανε μαθηματικά λάθη και σφάλματα καταχώρησης. Η Moody’s κατέβαλε πρόστιμο 11 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (1,4 εκατομμύρια δολάρια).

Παρά τις κόκκινες σημαίες, η Moody’s – καθώς και οι ομότιμοι της S&P Global Ratings και Fitch Ratings – συνέβαλαν στο να μειώσουν τις οφειλές της Evergrande, αυτό το καλοκαίρι, καθώς η οικονομική κατάσταση της εταιρείας επιδεινώθηκε με ταχείς ρυθμούς.

Η Moody’s ανέφερε ότι άλλαξε τις προοπτικές αξιολόγησης της Evergrande σε αρνητικές, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο «για να προειδοποιήσει την αγορά για το αναμενόμενο ενδεχόμενο επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και της ρευστότητας της Evergrande. Η εταιρεία δήλωσε ότι υποβάθμισε την κατάταξη της Evergrande, μόλις επιδεινώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες. Η Fitch είχε ήδη αξιολογήσει την Evergrande ως εξαιρετικά κερδοσκοπική, πριν τις υποβαθμίσεις.

Η Evergrande χρησιμοποίησε ασυνήθιστες λογιστικές μεθόδους για να υπερεκτιμήσει την αξία των περιουσιακών της στοιχείων, σύμφωνα με μια έκθεση του 2016 από τον Nigel Stevenson, αναλυτή της GMT Research, λογιστική ερευνητική εταιρεία που βρίσκεται στην Ασία.

Η εταιρεία είχε περίπου 400.000 κενές θέσεις στάθμευσης στα βιβλία της, τις οποίες χαρακτήρισε επενδύσεις. Αυτό επέτρεψε στην εταιρεία να εκτιμήσει σε περίπου 20.000 δολάρια την καθεμία, είπε τότε ο κ. Stevenson.

Οι θέσεις στάθμευσης έπρεπε να θεωρηθούν απογραφή, υποστήριξε ο ίδιος. Εκτίμησε ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να αξίζουν λιγότερο από τη μισή λογιστική τους αξία, απαιτώντας ενδεχομένως διαγραφή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. «H Evergrande είναι η μόνη εταιρεία ακινήτων που ακολούθησε αυτή την τακτική», έγραψε, μετέπειτα, σε άρθρο του.

Σήμερα, ο κ. Stevenson αναφέρει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ριζικά. «Πολλά από τα προβλήματα έχουν γίνει μεγαλύτερα από τότε που γράψαμε την αρχική έκθεση», συνέχισε ο ίδιος

Η Evergrande είχε ισχυρούς συμμάχους στις τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα, οι οποίες εξαρτώνται από τις πωλήσεις γης για να παράγουν έσοδα. Το 2020, η Evergrande δαπάνησε περισσότερα από 13 δισ. δολάρια για εξαγορές γης, σύμφωνα με την China Index Academy, πάροχο δεδομένων ακινήτων, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές γης της χώρας, για εκείνη τη χρονιά.

Η εταιρεία ξεκίνησε εκατοντάδες έργα σε πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα, συχνά στο πλαίσιο συμφωνιών με τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες ήταν πρόθυμες να παράγουν έσοδα και να διαθέτουν νέες θέσεις εργασίας. Στην πόλη Ζιγκόνγκ στην επαρχία Σιτσουάν, η Evergrande προπώλησε διαμερίσματα των οποίων οι τιμές επιδοτήθηκαν εν μέρει από την κυβέρνηση, σύμφωνα με μια υπηρεσία στέγασης σε περιφερειακό επίπεδο. Το εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων της Evergrande στην πόλη Λου’αν, που ήταν ένα από τα σχέδιά της, και το υδάτινο πάρκο της, που θα κατασκευαστεί στην επαρχία Σαντόνγκ, πρόκειται να συνεισφέρει ετήσια φορολογικά έσοδα για τις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι επενδυτές γνώριζαν τους κινδύνους, αλλά αναγνώριζαν στην Evergrande το γεγονός ότι πλήρωνε γενναιόδωρα τοκομερίδια για το χρέος της σε δολάρια, το οποίο κυμαινόταν από 7,5% έως σχεδόν 14% τα τελευταία χρόνια. Επενδυτής με έδρα το Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύτηκε ομόλογα Evergrande την τελευταία δεκαετία, διαθέτοντας αξία μεταξύ 20 και 80 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε φορά.

«Γνώριζα για τις κόκκινες σημαίες, πρόκειται για μία από τις πιο μοχλευμένες εταιρείες εκεί έξω», είπε. «Αποτελούσε, όμως, ένα από τα ομόλογα με την υψηλότερη απόδοση στην αγορά».

Μέχρι πολύ πρόσφατα, ήταν επικίνδυνο να στοιχηματίσετε έναντι των μετοχών της Evergrande. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Evergrande, Hui Ka Yan, και η σύζυγός του ελέγχουν τα τρία τέταρτα των μετοχών της εταιρείας σε κυκλοφορία. Η συγκέντρωση διευκόλυνε την εταιρεία να αυξήσει την τιμή της μετοχής της επειδή σχετικά λίγες μετοχές συναλλάσσονται στην αγορά.

Μέσα σε έναν μήνα, την προηγούμενη χρονιά, η εταιρεία ξόδεψε 100 εκατ. δολάρια σε επαναγορές, συμβάλλοντας στην κάμψη των μετοχών κατά περισσότερο από 20%. Το γεγονός αυτό προσέθεσε περισσότερα από 5 δισ. δολάρια στην αγοραία αξία της Evergrande.

Στα τέλη του 2016, η Evergrande ξεκίνησε επίσης μία από τις πιο φιλόδοξες και επικίνδυνες προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων. Στο πλαίσιο ενός περίπλοκου σχεδίου αντίστροφης συγχώνευσης, η Evergrande προσπάθησε να καταχωρήσει μια βασική θυγατρική στο χρηματιστήριο στην κινεζική πόλη Σεντζέν. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, συνέχισε να συγκεντρώνει περίπου 20 δισ. δολάρια μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων μετοχών.

Η νέα αυτή συγκέντρωση κεφαλαίων έκρυβε μία παγίδα. Εάν η Evergrande δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη συμφωνία αντίστροφης συγχώνευσης, στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι επενδυτές θα μπορούσαν, ουσιαστικά, να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Για χρόνια, οι κινεζικές αρχές αρνούνταν να εγκρίνουν τη συμφωνία. Μέχρι τα τέλη του 2020, η αβεβαιότητα για το αν οι επενδυτές της Evergrande θα μπορούσαν να την αναγκάσουν να αναχαιτίσει τα χρήματα της εταιρείας και τα ομόλογα.

Η Evergrande κατάφερε να αποφύγει το χειρότερο σενάριο, επιτυγχάνοντας συμφωνίες με τους περισσότερους μεγάλους επενδυτές της για να μην απαιτήσουν αποπληρωμές. Αλλά το επεισόδιο υπογράμμισε πώς οι οικονομικές υποχρεώσεις της Evergrande εκτείνονταν πολύ πέρα ​​από τα ομόλογα και τα τραπεζικά δάνεια στους ισολογισμούς της.

Στα τέλη του 2018, η Evergrande προσπάθησε να συγκεντρώσει άλλα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια νέων ομολόγων. Όμως, οι επενδυτές είχαν γίνει επιφυλακτικοί, καθώς φοβούνταν ενδεχόμενο αυξανόμενο κίνδυνο αθέτησης. Για να τους δελεάσει, η Evergrande δεσμεύτηκε να πληρώσει επιτόκια μεταξύ 11% και 13,75% σε ομόλογα.

Ένας άλλος λόγος που έγινε η συμφωνία ήταν ότι ο κ. Hui αγόρασε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από την προσφορά ομολόγων. Ο πρόεδρος της εταιρείας προέβη στην πράξη αυτή για να δείξει την «υποστήριξη και εμπιστοσύνη του στον όμιλο», σύμφωνα με την Evergrande.

Οι επενδυτές πίστευαν ότι η Evergrande είναι ασφαλής, επειδή το Πεκίνο θα τη διασώσει, ώστε να αποφευχθούν ταραχές στην αγορά ακινήτων και η πρόκληση ζημιών για τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Για τον λόγο αυτό, οι επενδυτές παρέμειναν «προσκολλημένοι» στην Evergrande, παρά τις όποιες προειδοποιήσεις.

Το Πεκίνο, που ανησυχούσε περισσότερο για τα υψηλά επίπεδα χρέους, καθώς ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί τις επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, κατέστησε σαφές, πέρυσι, το ότι η Evergrande είχε δανειστεί πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να σταματήσει να προσελκύει επενδυτές.

Ο κ. Hui έχει χάσει δισεκατομμύρια κατά τη ρευστοποίηση της Evergrande. Ωστόσο, έχει αντισταθμίσει αυτήν την έκθεση. Από τον Οκτώβριο του 2018, ο κ. Hui έχει πάρει περισσότερα από 5,3 δισ. δολάρια σε μέρισμα από την Evergrande.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα