Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε κατά την εβδομάδα έως την 3η Οκτωβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 99,7 μονάδες από τις 98,3 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του υποδείκτη του χρημαατοοικονομικού κλάδου που βελτιώθηκε κατά 1 μονάδα, της αγοράς εργασίας που βελτιώθηκε κατά 0,7 μονάδες και της υγείας που βελτιώθηκε κατά 0,3 μονάδες. Ταυτόχρονα μείωση σημείωσε ο υποδείκτης της ζήτησης / κατανάλωσης (κατά 0,5 μονάδες) και της κινητικότητας (κατά 0,1 μονάδες). Οι μειώσεις αυτές φαίνεται να δικαιολογούνται ως μια επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη μεγάλη αύξηση των δύο υποδεικτών στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Για την Ευρωζώνη δεν υπάρχουν νέοι υπολογισμοί από την Oxford Economics κατά την εβδομάδα αυτή.

Προβλέψεις  AEΠ 2021 – 2024

Οι δυο πίνακες παρουσιάζουν τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας έως το 2024. Ο πρώτος αφορά σε ένα σενάριο με ρυθμό μεγέθυνσης το 2021 της τάξης του 6,01% και το 2022 της τάξης του 5,98% και ο δεύτερος σε ένα σενάριο με ρυθμό μεγέθυνσης το 2021 της τάξης του 8,2% και το 2022 της τάξης του 3,8%. Ο δεύτερος ουσιαστικά αναπαριστά τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου όπως τις δίνει η Oxford Economics.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό για το πρώτο σενάριο αναμένεται να είναι της τάξης του 0,59% το 2021, να αυξηθεί στο 1,71% το 2022, στο 1,84% το 2023 και να μειωθεί στο 1,62% το 2024. Με βάση το δεύτερο σενάριο ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα κατά τα επόμενα δύο έτη και σε χαμηλότερα επίπεδα το 2023 και 2024. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το δεύτερο σενάριο ο πληθωρισμός θα πρέπει να αναμένεται να είναι της τάξης του 0,81% το 2021, 2,19% το 2022, 1,76% το 2023 και της τάξης του 1,58% το 2024.

Δεν υπάρχει αλλαγή στις προβλέψεις.

Πανδημία  και Οικονομία

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Μια εμπειρική μελέτη στο δημοσιοοικονομικό αλφαβητισμό των πολιτών
Academia |

Μια εμπειρική μελέτη στο δημοσιοοικονομικό αλφαβητισμό των πολιτών

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του θέματος για τους πολίτες και δημιουργούν πολλές σκέψεις για τη χρησιμότητα ανάπτυξης ενός πλαισίου εκπαίδευσης των πολιτών σε δημοσιοοικονομικά ζητήματα.

Καινοτομία και Επεν-Δυτική Μακεδονία: Το μεγάλο στοίχημα της Περιφερειακής Ανάπτυξης
Academia |

Καινοτομία και Επεν-Δυτική Μακεδονία: Το μεγάλο στοίχημα της Περιφερειακής Ανάπτυξης

Η επένδυση σε μηχανισμούς μεταφοράς τεχνολογίας, στη διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις, στην καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας, στις συνεργασίες και την εξωστρέφεια, στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογικές τάσεις και στην ψηφιακή εποχή, είναι αυτή που θα φέρει το νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα.