Με απώλειες έκλεισαν τελικά τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες, παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν να κινηθούν ενδοσυνεδριακά υψηλότερα, καθώς η άνοδος του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και της αβεβαιότητας γύρω από τις επιδόσεις των εισηγμένων συντήρησαν την επιφυλακτικότητα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,72% στις 34.496 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,69% στις 4.361 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 0,64% στις 14.486 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά προσπαθεί να ερμηνεύσει διφορούμενα μηνύματα από την οικονομία, καθώς η δραστηριότητα τείνει να επιβραδύνεται ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν να τροφοδοτούνται από την άνοδο του ενεργειακού κόστους. Έτσι, στο επίκεντρο της αγοράς βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος, καθώς τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου βρέθηκαν στα επίπεδα των 82 δολαρίων. Οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου αυξάνονται επίσης καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ελκυστικό ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, ωθώντας τις αγορές αργού υψηλότερα.

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, επηρεάζοντας και τις προσδοκίες της αγοράς. Ειδικότερα, η Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη 5,6% σε ετήσια βάση το 2021 έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 5,7% και 4% το επόμενο έτος, από 4,4%.

Με μεικτά πρόσημα οι ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής στο περιθώριο της νέας αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, ενώ προχώρησαν και σε αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια τους ενόψει των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους από τις επιχειρήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,03%, με τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής να υποχωρεί κατά 1%, ενώ ο κλάδος των βασικών πόρων κέρδισε 3%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,72% στις 7.146 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,05% στις 15.199 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,16% στις 6.570 μονάδες.

Πέραν των εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία, οι ευρωπαϊκές αγορές παρακολουθούν το δημόσιο διάλογο για το μείγμα της νομισματικής πολιτικής που απαιτείται για ελεγχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να αρθεί η στήριξη της οικονομίας.

Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει απόφαση για τα έκτακτα μέτρα τόνωσης τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ ετοιμάζει μια μεγάλη αναθεώρηση της πολιτικής της το Δεκέμβριο, όταν οι προβλέψεις που θα εκτείνονται μέχρι το 2024 δείξουν ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Αυτός είναι σημαντικά πάνω του στόχου του 2% αλλά εκτιμάται ότι θα αμβλυνθεί την επόμενη χρονιά.

Ηδη έχει αποφασίσει να μειώσει την αγορά ομολόγων υπό το ύψους 1,8 τρισ. ευρώ έκτακτο πρόγραμμα αγοράς και πιθανότατα αυτό να λήξει τον προσεχή Μάριο, όπως προβλέπονταν. Το ερώτημα τους επόμενους μήνες είναι πως θα ανασχεδιαστεί το παλαιότερο πρόγραμμα αγορών με αρκετούς να ζητούν περισσότερη ευελιξία και αύξηση του εύρους του.

Σε επίπεδο τίτλων, ο όμιλος FIM-CISL της Ιταλίας δήλωσε ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών θα πλήξει την ιταλική παραγωγή του Stellantis για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την πανδημία του Covid-19. Η αυτοκινητοβιομηχανία σταμάτησε τη λειτουργία της σε ορισμένα εργοστάσια της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και αναμένει να παράγει 1,4 εκατομμύρια λιγότερα οχήματα φέτος.

ΧΑ: Επικράτησαν οι πωλητές… άφαντοι οι αγοραστές

Με πάνω από 100 τίτλους σε αρνητικά εδάφη και μόλις 29 σε θετικά, η τελική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από την πτωτική. Μια εικόνα όμως λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά από το πρώτο έντονα ανοδικό πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με τους αγοραστές να χρειάζονται νέα καύσιμα (ρευστότητα) για περαιτέρω πρωτοβουλίες και τα επίπεδα αφομοίωση για το χτίσιμο στηρίξεων.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 884,05 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά και πάλι επίπεδα, αφού μόλις που έφτασε τα 35 εκατ. ευρώ. Και αυτός ο χαμηλός τζίρος ήταν που άφησε ένα “κρατούμενο” στη σκέψη των εγχώριων επενδυτών, καθώς επί της ουσίας δεν υπήρξαν κινήσεις άμεσης μείωσης της έκθεσης στη Λ. Αθηνών, παρά μόνο κατοχύρωσης μέρους των κερδών του προηγούμενου διαστήματος.

Έτσι, στην παρούσα ο γενικός δείκτης δείχνει να θέλει να αφομοιώσει τα επίπεδα πριν δοκιμάσει τις αντοχές του στην περιοχή των 895 μονάδων που συνιστά και την πρώτη σημαντική του αντίσταση. Και σύμφωνα με την Trader24, οι επόμενες λίγες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες, διότι θα διαφανεί αν πραγματικά υπάρχουν καύσιμα για να συνεχιστεί η πτήση προς τις 960, δεδομένου ότι ήδη ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 4,3% από τα χαμηλά επίπεδα μέσα στον Οκτώβριο.

Πάντως, μεσοπρόθεσμα, η αγορά αναμένεται να επηρεαστεί ελαφρώς και από το ενεργειακό κόστος, δεδομένου ότι η εβδομάδα που πέρασε στην Ελλάδα καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές τιμές στην οριακή τιμή του συστήματος (μέση τιμή 8/10 218,73 €/ΜWh). Το νέο ρίσκο των ενεργειακών ανατιμήσεων έδειξε να αποκλιμακώνεται στο τέλος της εβδομάδας ωστόσο είναι νωρίς για να θεωρηθεί ότι πλέον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά και η αγορά φυσικού αερίου εξαιρετικά νευρική γεγονός που επηρεάζει όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας, ενώ η ενέργεια παραμένει βασικό μέρος του κόστους στην παραγωγή απειλώντας με πληθωριστικές τάσεις την οικονομία.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μεγάλες πιέσεις ήρθαν από τις σημαντικές απώλειες σε Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil, Τιταν και ΟΤΕ, ενώ αρνητική ήταν και η πορεία των Εθνικής, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Βιοχάλκο. Η Eurobank κατάφερε στις δημοπρασίες να κλείσει θετικά (+0,48%), με τον Σαράντη να ολοκληρώνει στο +1,14%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]