Με πάνω από 100 τίτλους σε αρνητικό έδαφος και μόλις 29 σε θετικά, η τελική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από την πτωτική. Μια εικόνα όμως λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά από το πρώτο έντονα ανοδικό πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με τους αγοραστές να χρειάζονται νέα καύσιμα (ρευστότητα) για περαιτέρω πρωτοβουλίες και τα επίπεδα αφομοίωση για το χτίσιμο στηρίξεων.

Το… «κρατούμενο» στη σκέψη των επενδυτών

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 884,05 μονάδες, με τον τζίρο σε χαμηλά και πάλι επίπεδα, αφού μόλις που έφτασε τα 35 εκατ. ευρώ. Και αυτός ο χαμηλός τζίρος ήταν που άφησε ένα «κρατούμενο» στη σκέψη των εγχώριων επενδυτών, καθώς επί της ουσίας δεν υπήρξαν κινήσεις άμεσης μείωσης της έκθεσης στη Λ. Αθηνών, παρά μόνο κατοχύρωσης μέρους των κερδών του προηγούμενου διαστήματος.

Σε αναζήτηση καυσίμων

Έτσι, στην παρούσα φάση ο γενικός δείκτης δείχνει να θέλει να αφομοιώσει τα επίπεδα πριν δοκιμάσει τις αντοχές του στην περιοχή των 895 μονάδων που συνιστά και την πρώτη σημαντική του αντίσταση. Και σύμφωνα με την Trader24, οι επόμενες λίγες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες, διότι θα διαφανεί αν πραγματικά υπάρχουν καύσιμα για να συνεχιστεί η πτήση προς τις 960, δεδομένου ότι ήδη ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 4,3% από τα χαμηλά επίπεδα μέσα στον Οκτώβριο.

Ο παράγοντας ενεργειακό κόστος

Πάντως, μεσοπρόθεσμα, η αγορά αναμένεται να επηρεαστεί ελαφρώς και από το ενεργειακό κόστος, δεδομένου ότι η εβδομάδα που πέρασε στην Ελλάδα καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές τιμές στην οριακή τιμή του συστήματος (μέση τιμή 8/10 218,73 €/ΜWh). Το νέο ρίσκο των ενεργειακών ανατιμήσεων έδειξε να αποκλιμακώνεται στο τέλος της εβδομάδας ωστόσο είναι νωρίς για να θεωρηθεί ότι πλέον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά και η αγορά φυσικού αερίου εξαιρετικά νευρική γεγονός που επηρεάζει όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας, ενώ η ενέργεια παραμένει βασικό μέρος του κόστους στην παραγωγή απειλώντας με πληθωριστικές τάσεις την οικονομία.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μεγάλες πιέσεις ήρθαν από τις σημαντικές απώλειες σε Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil, Τιτάν και ΟΤΕ, ενώ αρνητική ήταν και η πορεία Εθνικής, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Βιοχάλκο.

Η Eurobank κατάφερε στις δημοπρασίες να κλείσει θετικά (+0,48%), με τον Σαράντη να ολοκληρώνει στο +1,14%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών