Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής στο περιθώριο της νέας αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, ενώ προχώρησαν και σε αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια τους ενόψει των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους από τις επιχειρήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,03%, με τον κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής να υποχωρεί κατά 1%, ενώ ο κλάδος των βασικών πόρων κέρδισε 3%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,72% στις 7.146 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,05% στις 15.199 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,16% στις 6.570 μονάδες.

Πέραν των εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία, οι ευρωπαϊκές αγορές παρακολουθούν το δημόσιο διάλογο για το μείγμα της νομισματικής πολιτικής που απαιτείται για ελεγχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να αρθεί η στήριξη της οικονομίας.

Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει απόφαση για τα έκτακτα μέτρα τόνωσης τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ ετοιμάζει μια μεγάλη αναθεώρηση της πολιτικής της το Δεκέμβριο, όταν οι προβλέψεις που θα εκτείνονται μέχρι το 2024 δείξουν ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Αυτός είναι σημαντικά πάνω του στόχου του 2% αλλά εκτιμάται ότι θα αμβλυνθεί την επόμενη χρονιά.

Ηδη έχει αποφασίσει να μειώσει την αγορά ομολόγων υπό το ύψους 1,8 τρισ. ευρώ έκτακτο πρόγραμμα αγοράς και πιθανότατα αυτό να λήξει τον προσεχή Μάριο, όπως προβλέπονταν. Το ερώτημα τους επόμενους μήνες είναι πως θα ανασχεδιαστεί το παλαιότερο πρόγραμμα αγορών με αρκετούς να ζητούν περισσότερη ευελιξία και αύξηση του εύρους του.

Σε επίπεδο τίτλων, ο όμιλος FIM-CISL της Ιταλίας δήλωσε ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών θα πλήξει την ιταλική παραγωγή του Stellantis για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την πανδημία του Covid-19. Η αυτοκινητοβιομηχανία σταμάτησε τη λειτουργία της σε ορισμένα εργοστάσια της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και αναμένει να παράγει 1,4 εκατομμύρια λιγότερα οχήματα φέτος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές