
Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν προς τους κτηνοτρόφους στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που απώλεσαν λόγω των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου στις πιο πάνω Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε ότι αφορά το φυτικό κεφάλαιο, οι αποζημιώσεις εκτιμάται ότι θα καταβληθούν μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο.
Αυτά γνωστοποιήθηκαν κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου και στελεχών του Οργανισμού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντιπεριφερειαρχών, όπως επίσης και των μελών των επιτροπών αρωγής από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας και Κοινωνικής Αρωγής.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι στόχος είναι να καταβληθούν μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου.
Ως προς το φυτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα τις ελαιοκαλλιέργειες -συνέχισε ο πρόεδρος του Οργανισμού- «ο ΕΛΓΑ, μέσω δορυφορικών εικόνων, ολοκληρώνει την αποτύπωση των καταστροφών στις πυρόπληκτες περιοχές και μέχρι το τέλος του τρέχοντος Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να παραδώσει στις επιτροπές αρωγής τα σχετικά αρχεία προκειμένου να καθοριστεί το ύψος των αποζημιώσεων, έτσι ώστε να γίνει δυνατό μέσα στον Νοέμβριο να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πληγέντων».
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, στόχος είναι να πιστωθούν μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πληγέντων παραγωγών και κτηνοτρόφων με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται –«είμαστε σύμμαχοι σε έναν πολύ μεγάλο αγώνα, στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και κυρίως στην συνδρομή προς τους πληγέντες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Η καταγραφή των προβλημάτων έχει καταγραφεί, συνέχισε ο Π. Νίκας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει στήριξη επίσης και στις Π.Ε. Αργολίδας και Κορινθίας, οι οποίες είχαν κι αυτές πληγεί από πυρκαγιές στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.
Ο Π. Νίκας, καταλήγοντας, δήλωσε ότι μένει να διευκρινιστούν ακόμα ορισμένα ζητήματα ως προς την προγραμματική που θα συνάψει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τα έργα στις δασικές περιοχές.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση