Το ποσό μαμούθ των πέντε δισ. ευρώ –2,6 δισ. από το ταμείο ανάπτυξης και τα υπόλοιπα από το νέο ΕΣΠΑ– θα διατεθεί από το υπουργείο Εργασίας, για την χρηματοδότηση δράσεων του υπουργείου Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ και την ταχύτατη έκδοση των συντάξεων, τη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης για ανέργους, επανασχεδιασμό της επαγγελματικής κατάρτισης και εφαρμογή αναλόγων προγραμμάτων, την καθιέρωση στην πράξη της ψηφιακής κάρτας εργασίας και θέσπιση εργαλείων κοινωνικής προστασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το σύνολο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, υπό τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, παρουσίασε σήμερα τις δράσεις πολιτικής του συγκεκριμένου τομέα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ταμείου ανάκαμψης με 2,6 δισ. ευρώ. Οι ανακοινώσεις για το ΕΣΠΑ θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

«Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν τους πολλούς, δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, του νέους, τις μητέρες, τους άνεργους, τους ασφαλισμένους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Οι δράσεις είναι συγκεκριμένες με αναφορές στο ύψος της χρηματοδότησης και στους χρόνους υλοποίησή τους. Θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, με την υλοποίηση της νέας επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και της ψηφιακής κάρτα εργασίας.

Οι έξι τομείς στους οποίους θα υπάρξουν παρεμβάσεις είναι:

1.     Συντάξεις και e-ΕΦΚΑ. Η εφαρμογή των νέων  τεχνολογίες εισάγεται πλέον σε μεγάλο βαθμό  στη μάχη για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Στόχος η επίλυση του προβλήματος του ΕΦΚΑ και των εκκρεμών συντάξεων, που αφορά εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους.  Η ψηφιακή παρέμβαση του υπουργείου έχει προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.

Στις ψηφιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται ακόμη:

  • Το πρόγραμμα  Αριάδνη με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ. Αυτό σχετίζεται με την αναβάθμιση του ολοκληρωμένου συστήματος της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την πάταξη παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
  • Ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, με την ψηφιοποίηση των αρχείων του με χρονικό ορίζοντα το 2024 και προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ.
  • Νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, ώστε να επικοινωνούν οι υπηρεσίες – των διαφορετικών ενοποιημένων ταμείων –  μεταξύ τους.
  • Αναβάθμιση του ΑΤΛΑΣ με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί έως το 2024, με στόχο την μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων.

Όλες οι αλλαγές στην λειτουργία του ΕΦΚΑ αφορούν 3,9 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

2.     Εφαρμογή της ψηφιακή κάρτα εργασίας. Έργο ύψους 8 εκατομ. ευρώ , θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 από μεγάλους κλάδους της οικονομίας και θα επεκταθεί στο σύνολό της. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καινοτομία στην αγορά εργασίας των τελευταίων ετών. Οι  εργαζόμενοι – μέσω αυτής –  θα έχουν τη πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους και θα ελέγχουν το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την εργασία τους.

3.     Επανασχεδιασμός της επαγγελματικής κατάρτιση.  Μόνο το 51% των εργαζομένων έχει ψηφιακό επίπεδο δεξιοτήτων. Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ επανασχεδιάζονται τα προγράμματα κατάρτισης με βάση την αρχή ίσων ευκαιριών για όλους. Ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί για προγράμματα κατάρτισης με ειδικούς όρους. Μέχρι το τέλος του 2022, 150.000 ωφελούμενοι θα έχουν λάβει πιστοποιητικό προγράμματος, ενώ ο αριθμός αυτός θα φτάνει τους 500.000 στο τέλος του 2025. Εξασφαλίσθηκαν 131 εκατ. ευρώ για προγράμματα  κατάρτισης του ΟΑΕΔ μέχρι το 2025, που θα αφορούν 78.000 άτομα.

4.     Νέες πολιτικές για τους ανέργους. Συνολικά 540 εκατομ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 74.000 θέσεις εργασίας. Τα προγράμματα θα ολοκληρωθούν έως το 2025. Αφορούν μακροχρόνια ανέργους, άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, ΑΜΕΑ, ειδικές ομάδες και τοπικές οικονομίες.

5.     Σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας για ΑΜΕΑ. Αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες εξασφαλίσθηκαν 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να διατεθούν: στην θέσπιση κάρτας αναπηρίας για ΑΜΕΑ (αφορά 180.000 άτομα), το πρόγραμμα για προσωπικούς βοηθούς των ΑΜΕΑ(αφορά 2.000 άτομα), την προσβασιμότητα σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες και 7.000 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε 300 δημόσιους χώρους και σε 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας.

6.     Ίσες ευκαιρίες για όλους, προτεραιότητα για κάθε πολιτισμένη κοινωνία. Δεν νοούνται διακρίσεις στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.