
Στις πρωτοβουλίες της Πράσινης Συμφωνίας που σχετίζονται με τη γεωργία και τη δασοκομία επικεντρώθηκαν οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ κατά την χτεσινή δεύτερη μέρα των συζητήσεων στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων η νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση για το 2030 και εξέτασαν το νομοθετικό πλαίσιο για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55%.
Οι πρωτοβουλίες της «Πράσινης Συμφωνίας» αγγίζουν με σημαντικό τρόπο τους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες, ρυθμίζουν τα οικοσυστήματα, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και διασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια. Αυτή ήταν μάλιστα, η κατευθυντήρια αρχή κατά την ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο «Fit for 55» σε ότι αφορά τη συμβολή της γεωργίας και της δασοκομίας στην επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030.
Σε ότι αφορά τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση για το 2030, αναφέρθηκε ότι τα δάση είναι εξαιρετικά σημαντικά τόσο από οικονομική και κοινωνική άποψη, όσο και κατά τις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας. Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη νέα στρατηγική, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των τριών πυλώνων της αειφορίας.
«Θα είναι σημαντικό να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών και κλιματικών πτυχών της δασοκομίας και, από την άλλη πλευρά, πτυχών που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη και την πράσινη και κυκλική οικονομία. Πιστεύω ότι η βιώσιμη και πολυλειτουργική διαχείριση των δασών θα οδηγήσει στην επίτευξη όλων των στόχων, τόσο στην ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο», υποστήριξε ο Jože Podgoršek, υπουργός Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων.
Οι υπουργοί της ΕΕ αναφέρθηκαν επίσης στα βασικά μηνύματα από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Συστημάτων Τροφίμων του ΟΗΕ, όπου υιοθετήθηκαν ορισμένες δεσμεύσεις σχετικά με τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Το Συμβούλιο προχωρά επίσης σε μια πρωτοβουλία αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων, προκειμένου να καταστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο πιο φιλόδοξο και να ληφθούν υπόψη οι νέες επιστημονικές πληροφορίες.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση