Οι εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους με ρυθμό ρεκόρ τον Αύγουστο, με τους υπαλλήλους των μπαρ και των εστιατορίων καθώς και τους εργαζόμενους σε καταστήματα λιανικής να παραιτούνται κατά δεκάδες χιλιάδες, όπως ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.

Οι αποχωρήσεις σημείωσαν υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2000, καθώς 4,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Αύγουστο. Το ποσοστό αποχώρησης αυξήθηκε στο 2,9%, με αύξηση κατά 242.000 ‘ατομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κατά τον οποίον η αντίστοιχη αύξηση ήταν 2,7%. Το ποσοστό, το οποίο μετριέται σε σχέση με τη συνολική απασχόληση, είναι το υψηλότερο σε μια σειρά δεδομένων, από τον Δεκέμβριο του 2000.

Οι αιτίες

Οι αποχωρήσεις θεωρούνται ιστορικά ως ένα επίπεδο εμπιστοσύνης για τους εργαζόμενους, καθώς αισθάνονται ασφαλείς στην εύρεση εργασίας αλλού, αν και η δυναμική της εργασίας έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19. Οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους λόγω προβλημάτων υγείας και φροντίδας των παιδιών και της οικογένειάς τους γενικότερα, ζητήματα που στις συνθήκες της πανδημίας έλαβαν μια νέα διάσταση.

Συνολικά 892.000 εργαζόμενοι στους κλάδους της βιομηχανίες τροφίμων και καταλυμάτων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, ενώ άλλοι 721.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του λιανεμπορίου αποχώρησαν, μαζί με 534.000 σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

«Καθώς οι θέσεις εργασίας και οι προσλήψεις μειώθηκαν τον Αύγουστο, το ποσοστό εγκατάλειψης έφτασε σε υψηλό επίπεδο, κινούμενο παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων Covid και τις πιθανές αυξανόμενες ανησυχίες για τις συνθήκες που επικρατούν στη εργασία λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας», δήλωσε η Ελίζ Γκουλντ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (EPI)

Τα κρούσματα Covid έκτοτε μειώνονται σε εθνικό επίπεδο, αν και ορισμένοι επαγγελματίες υγείας ανησυχούν για μια νέα αύξηση κατά τους ψυχρότερους μήνες του επερχόμενου χειμώνα.

Μείωση προσλήψεων τον Αύγουστο

Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν επίσης κατακόρυφα τον Αύγουστο καθώς μειώθηκαν οι προσλήψεις.

Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα 10,44 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του μήνα, σημειώνοντας πτώση 659,000 από τα 11,1 εκατομμύρια του Ιουλίου, σύμφωνα με σχετική έρευνα για τις θέσεις εργασίας (JOLTS). Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παρακολουθούν από κοντά την έκθεση JOLTS αναζητώντας σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας.

«Υπάρχει μια τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα αυτή τη στιγμή και δεν είναι μόνο επειδή οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ή έχουν προβλήματα με τη φροντίδα των παιδιών τους ή δεν μπορούν να εργαστούν λόγω της μετάλλαξης Δέλτα», σημειώνει ο Κρις Ρούπκεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Fwdbonds. «Η οικονομία είναι ισχυρή σαν ταύρος, γι ‘αυτό υπάρχει τεράστια ζήτηση εργασίας».

Το ποσοστό αναγγελιών νέων θέσεων εργασίας μειώθηκε στο 6,6% τον Αύγουστο από 7% τον Ιούλιο. Αυτό το επίπεδο ήταν μόλις 4,4% πριν από ένα χρόνο, καθώς η οικονομία εξακολουθούσε να αγωνίζεται να ξεφύγει από την ύφεση που προκάλεσε η επέλαση της πανδημίας Covid-19.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn – Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα
Διεθνή |

Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn: Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η Foxconn παρουσίασε τρία ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σε μία κίνηση που ενδεχομένως σηματοδοτεί την διαφοροποίηση της εταιρείας από την κύρια ενασχόλησή της, τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Φυσικό αέριο – Η «ψυχρολουσία» της Gazprom ανέβασε 18% τις τιμές στην Ευρώπη
Διεθνή |

Φυσικό αέριο: Η «ψυχρολουσία» της Gazprom έφερε αύξηση τιμών κατά 18% στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν 18% τη Δευτέρα, αφού η ρωσική Gazprom περιόρισε δραματικά τις ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες τον επόμενο μήνα