Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει το φυσικό αέριο που η Ευρώπη χρειάζεται, αλλά η ενεργειακή κρίση που διανύει αυτό το διάστημα η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει δημιουργηθεί λόγω προβληματικών πολιτικών και όχι λόγω έλλειψης τροφοδοσίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ξεκαθάρισε δε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι σταθεροποίησης των ενεργειακών αγορών και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο CNBC, επισήμανε δε ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο εναντίον της Ευρώπης και ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει την περιοχή καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται.

«Δε χρησιμοποιούμε κανένα όπλο»

«Δεν χρησιμοποιούμε κανένα όπλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία εκπλήρωσε κανονικά τις συμβατικές της υποχρεώσεις και προμήθευσε φυσικό αέριο στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σχετικά με αναφορές ότι η Ρωσία περιόρισε την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο Πούτιν έκανε λόγο για κατηγορίες «πολιτικά υποκινούμενες» και ότι δεν υπάρχει «τίποτα που να υποστηρίζει [την ιδέα] ότι χρησιμοποιούμε την ενέργεια ως ένα είδος όπλου». Αντίθετα, είπε, η Ρωσία «επεκτείνει τις προμήθειές της στην Ευρώπη».

Συζητά «πρόσθετα βήματα»

Κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, στη Μόσχα, ο Πούτιν επισήμανε ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι «έτοιμος να συζητήσει οποιαδήποτε πρόσθετα βήματα» ώστε να καλύψει το μισό δρόμο της διαφοράς που τον χωρίζει από τους εταίρους του.

Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε επικριτικός για τα «ελαττώματα» της Ευρώπης σε ότι αφορά το ενεργειακό της σύστημα και στη συνέχεια τη «μετατόπιση ευθυνών», όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα.

Μία κατακόρυφη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει χαοτικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Ενώ η κρατικά ελεγχόμενη Gazprom έχει εκπληρώσει όλα τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της, ένας λόγος που η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση είναι η χαμηλότερη του αναμενομένου τροφοδοσία εκ μέρους της Ρωσίας.

Ο Πούτιν είπε, τέλος, ότι οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος στο ότι βασίστηκαν σε τροφοδοσία από την βραχυπρόθεσμη αγορά για να καλύψουν τις ελλείψεις στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, αντί να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Μπορεί να φτάσει στα 100 δολ. το πετρέλαιο

Μεταξύ άλλων, ο ρώσος πρόεδρος «έριξε της βόμβα» όταν ρωτήθηκε  εάν το αμερικανικό αργό θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι: κατά την εκτίμησή του «αυτό είναι πολύ πιθανό». 

Ο ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του υποστήριξε ότι η Ρωσία και οι άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες πράττουν τα μέγιστα προκειμένου να επέλθει σταθεροποίηση στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή