Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο της ενεργειακής μετάβασης της Motor Oil.

Πηγές του ομίλου σημειώνουν ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες και σε αυτούς η διοίκηση και τα στελέχη της εργάζονται προκειμένου να προσαρμοστούν στην πράσινη οικονομία.

Έτσι, στον πρώτο πυλώνα που αποτελείται από το διυλιστήριο συνεχίζονται οι επενδύσεις καθώς τα έσοδα του αποτελούν και τη βασική πηγή ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εισηγμένης, στα μέσα του επόμενου χρόνου ολοκληρώνεται η επένδυση των 320 εκ. ευρώ για τη μονάδα της νάφθας.

Ο δεύτερος πυλώνας της δραστηριότητας του ομίλου είναι η εμπορία και η λιανική καυσίμων. «Σχεδιάζουμε το πρατήριο του μέλλοντος», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της Motor Oil, όπου σε 15 με 20 χρόνια ο εφοδιασμός των οχημάτων θα κυριαρχείται από το ηλεκτρικό ρεύμα. Φορτιστές αλλά και ανάπτυξη της λιανικής και της μικρό εστίασης θα συνθέτουν τα νέα πρατήρια.

Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει τη θυγατρική με τις δραστηριότητες σε ΑΠΕ, ηλεκτρική ενέργειας και φυσικό αέριο. Η Motor Oil θα έχει στο τέλος του 2022 με αρχές του 2023 σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 364 MW.

Ταυτόχρονα έχει χαρτοφυλάκιο με άδειες ΑΠΕ ισχύος 650 MW και σε αυτό αξιολογούνται τα projects προκειμένου να υλοποιούνται τα πλέον ώριμα. Έτσι το 2025 η Motor Oil θα έχει σε λειτουργία 500 με 600 MW και παράλληλα έχει θέσει πιο μακροπρόθεσμο στόχο τα 1 GW.

Η Motor Oil σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρά στην κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ενώ στην προμήθεια ενέργειας αναπτύσσεται και η θυγατρική NRG.

Ο τέταρτος πυλώνας της ενεργειακής μετάβασης για τον ενεργειακό όμιλο είναι οι επενδύσεις στο υδρογόνο συμμετέχοντας σε δύο μεγάλα projects αλλά και το σκέλος της κυκλικής οικονομίας όπου συμμετέχει σε διαγωνισμούς μέσω κοινοπραξιών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
«Προίκα» 10 εκατ. ευρώ στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης
Green |

«Προίκα» 10 εκατ. ευρώ στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης

ΥΠΕΝ: Παίρνει μπροστά το  «εργαλείο» για τη χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας με έσοδα 1% από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων - Πώς μοιράζεται το ένα δισ. ευρώ των συνολικών εσόδων. 

Microsoft – Σχέδιο εξοικονόμησης νερού από την ψύξη των data centers
Κλιματική αλλαγή |

Microsoft: Σχέδιο εξοικονόμησης νερού από την ψύξη των data centers

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι η μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιούν τα data centers της, κατά 95% έως το έτος 2024, δηλαδή περίπου 5,7 δισεκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο.

Τα χρέη «πνίγουν» την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες
Green |

Τα χρέη «πνίγουν» την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες

Οι 34 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δαπανούν 29,4 δισ. δολάρια για πληρωμές χρέους ετησίως έναντι μόλις 5,4 δισ. δολαρίων σε μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

COP26 – Η αποτυχία δράσης για την κλιματική αλλαγή απειλή για τη «δημοκρατία»
Green |

COP26: Η αποτυχία δράσης για την κλιματική αλλαγή απειλή για τη «δημοκρατία»

Η επιδείνωση των καταστροφών και η συνεπαγόμενη κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε "να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για αυταρχικά... καθεστώτα προκειμένου να περικόψουν δημοκρατικές ελευθερίες, όπως συνέβη στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19", προειδοποιεί μια έκθεση του μη κερδοσκοπικού International Institute for Democracy and Electoral Assistance