«Χαοτική διαχείριση» χαρακτήρισε τον τρόπο που χειρίζονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία ο πρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων JBC Energy Γιόχαν Μπενίν, ενώ υποστηρίζει πως οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν επίμονα υψηλές μέχρι το 2025.
Ο Μπενίν, μιλώντας στην εκπομπή «Street Signs Europe» του CNBC, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον κακό χειρισμό του χρόνου και της εφαρμογής της μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Αν θέλετε να βγείτε από τα ορυκτά καύσιμα, πρέπει να επενδύσετε στο φυσικό αέριο. Αυτό ακούγεται ίσως αντιπαραγωγικό, αλλά για να είμαι ειλικρινής, εάν θέλετε να βγείτε από τον άνθρακα, θα πετύχετε μόνο το ίδιο πράγμα που έχουν κάνει οι ΗΠΑ επενδύοντας στο φυσικό αέριο, να μειώσετε τις εντατικές εκπομπές που προέρχονται από τον άνθρακα.»
Οι αναλυτές ότι η άνοδος των τιμών και η ενεργειακή κρίση δεν θα αγγίξει τις ΗΠΑ στον ίδιο βαθμό όσο την Ευρώπη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βασίζονται στις εισαγωγές. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανέβηκαν πέντε φορές πάνω, σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, έναντι περίπου 1,5 φορές στις ΗΠΑ και την Ασία.
Υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο μέχρι το 2025
Τα futures φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών με την Ευρώπη να αισθάνεται ιδιαίτερα την πίεση λόγω της παγκόσμιας έλλειψης εφοδιασμού και της εξάρτησης της από εισαγωγές. Το πετρέλαιο σημείωσε επίσης άνοδο με τη τιμή του Brent να κυμαίνεται στα 84 δολάρια το βαρέλι το απόγευμα της Τρίτης. Ο Μπενίν εξήγησε ότι παρόλο που υπάρχει ο παράγοντας εποχικότητα στις τιμές του φυσικού αερίου, οι πιέσεις της τρέχουσας ζήτησης επιδείνωσαν το πρόβλημα. Προέβλεψε δε ότι το φυσικό αέριο θα είναι σε «πολύ, πολύ υψηλά επίπεδα» μέχρι το 2025.
Η Ρωσία μπορεί να απελευθερώσει περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου στην αγορά τον Νοέμβριο Αυτό θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ξαναγεμίσουν τα αποθέματά τους, αλλά προειδοποίησε ότι η πορεία μέχρι το χειμώνα θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό.Επιπλέον υπογράμμισε μια σειρά παραγόντων που θα έχουν επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης στη Ρωσία, μιας «αλλαγής αερίου σε πετρέλαιο» και της αύξησης της ζήτησης από τη Νότια Αμερική λόγω της έλλειψης υδροηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε από τις ξηρασίες.
Latest News
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.