Η ανάκαμψη στην παγκόσμια δραστηριότητα, μετά την άρση των περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, έκανε εμφανείς τις ελλείψεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με τις εταιρίες να πασχίζουν να βρουν εργαζομένους, πλοία ακόμα και καύσιμα για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά τους, θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

Δυσκολίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων κοτόπουλου στη Βρετανία προειδοποίησε ότι η διάθεση φθηνών τροφίμων στη χώρα, εδώ και 20 χρόνια, φθάνει στο τέλος της, με τον πληθωρισμό στις τιμές τροφίμων να μπορεί να είναι και διψήφιος.

Καθώς εξέρχεται από το Brexit και τις δυσκολίες του κορωνοϊού, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε αποθηκάριους, οδηγούς φορτηγών και εκδοροσφαγείς, γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

«Οι μέρες που μπορούσες να ταΐσεις μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων με ένα κοτόπουλο των 3 στερλινών φτάνουν στο τέλος τους», δήλωσε ο Ραντζίτ Σινγκ Μπόπαραν, ιδιοκτήτης του 2 Sisters Group.

Ακόμα και στην Ιαπωνία, όπου η ασθενής ανάπτυξη σήμαινε ότι οι τιμές πολλών πραγμάτων, ακόμα και των μισθών, δεν αυξήθηκαν σημαντικά εδώ και δεκαετίες, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις στις τιμές για βασικά προϊόντα, όπως ο καφές και οι σούπες βοδινού.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί η  εφοδιαστική αλυσίδα, τα προβλήματα της οποίας απειλούν την εορταστική περίοδο στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι το Λιμάνι του Λος Άντζελες θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Λιμανιού στο Λονγκ Μπιτς και θα επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του, ώστε να καταφέρει να εκφορτώσει τα περίπου 500.000 κοντέινερ που περιμένουν στα πλοία, ενώ η Walmart, η Target και άλλες μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης θα παρατείνουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για διανομές προϊόντων.

Πάντως, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν προειδοποιήσει ότι οι Αμερικανοί ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές και κάποια άδεια ράφια αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, ενώ, παράλληλα, νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν ότι οι καταναλωτές, που δεν είναι συνηθισμένοι να αντικρίζουν άδεια ράφια στα καταστήματα, θα πρέπει να είναι ευέλικτοι και υπομονετικοί.

Ψυχρό Μέτωπο

Με τον χειμώνα να πλησιάζει σε κάποιες περιοχές του κόσμου, οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι΄, καθώς μειώνονται οι προμήθειες ενέργειας.

Ενώ ο χειμώνας έχει ήδη σαρώσει τη βόρεια Κίνα, οι τιμές άνθρακα συνεχίζουν να κυμαίνονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, με τα εργοστάσια ενέργειας να αποθηκεύουν καύσιμα, για να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές ελλείψεις, οι οποίες τροφοδοτούν μια πρωτόγνωρη αύξηση των εργοστασιακών τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Η επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση στην Κίνα, που προκαλείται από ελλείψεις σε άνθρακα, οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και η υψηλή ζήτηση από τις βιομηχανίες μετά την πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε πολλά εργοστάσια, μεταξύ των οποίων και πολλά που τροφοδοτούν μεγάλες εταιρίες, όπως η Apple Inc.

Προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για μείωση του κόστους ενέργειας, με τις τιμές πετρελαίου να αυξάνονται και πάλι σήμερα, ύστερα από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης και προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Στην άνοδό τους συνέβαλαν και οι εκτιμήσεις ότι οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα οδηγήσουν σε στροφή προς το πετρέλαιο προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για θέρμανση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ να διαμορφώνονται στα 83,85 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα σήμερα.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση στις τιμές ενέργειας, ο Λευκός Οίκος έχει προβεί σε συζητήσεις με παραγωγούς πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ, τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για να μειωθεί το κόστος καυσίμων, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters. Στις ΗΠΑ, το μέσο κόστος λιανικής για ένα γαλόνι βενζίνης βρίσκεται σε υψηλό επτά ετών, ενώ το κόστος καυσίμων, κατά τη χειμερινή περίοδο, αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η ολλανδική εταιρία πλοήγησης και ψηφιακών χαρτών TomTom προειδοποίησε ότι τα εφοδιαστικά προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία ενδεχομένως να διαρκέσουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει πληγεί από την παγκόσμια έλλειψη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, που έχει αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ακόμα ανακάμπτουν από τα προβλήματα του κορωνοϊού, να αναστείλουν και πάλι την παραγωγή τους.

«Γενικότερα, υποτιμήσαμε πόσο μεγάλα ήταν ή έχουν γίνει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, και ειδικά για τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο οικονομικός διευθυντής της TomTom, Τάκο Τιτουλάερ.

Η αυξανόμενη ζήτηση, από την άλλη, δίνει ώθηση σε κάποιες εταιρίες. Η ταϊβανέζικη TSMC, κολοσσός στην αγορά των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, κατέγραψε άλμα σχεδόν 14% στα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία – 3 στους 5 λιανοπωλητές ετοιμάζουν ανατιμήσεις πριν τα Χριστούγεννα
Διεθνή |

Βρετανία: Τρεις στους πέντε λιανοπωλητές ετοιμάζουν ανατιμήσεις πριν τα Χριστούγεννα

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξημένο κόστος των εμπορευμάτων έχουν αρχίσει να διοχετεύονται στον καταναλωτή