Αύξηση κατά 0,4%  παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ξεπερνώντας την εκτίμηση του Dow Jones για αύξηση 0,3% .

Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,4% έναντι της εκτίμησης για 5,3%.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,2% το μήνα και 4% σε ετήσια βάση, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 4%.

Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,2% τον μήνα, ανεβάζοντας την ετήσια αύξηση στο 42,1%. Το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 3,9%, αύξηση 42,6% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των τροφίμων στο σπίτι αυξήθηκαν κατά 1,2%. Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν 3,3% τον Σεπτέμβριο και  12,6% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες, μειώθηκαν κατά 0,7% για τον μήνα, με αποτέλεσμα η 12μηνη αύξηση να μειωθεί στο 24,4%.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών, ακόμη και με τη μείωση του κόστους των οχημάτων, θα μπορούσε να εμπεδώσει την ιδέα πώς ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από όσο νομίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Οι ναύλοι των αεροπορικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 6,4% για τον μήνα μετά από πτώση 9,1% τον Ιούλιο.

Η ανακοίνωση των στοιχείων είχε μια ελαφριά θετική επίδραση στα futures, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά.

Πώς θα κινηθεί η FED

Ο πρόεδρος της Fed, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός, που τον αποδίδει στα προβλήματα της  αλυσίδας εφοδιασμού, είναι παροδικός. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την παγκόσμια πανδημία, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Το σωστό μέρος για να αναζητήσετε πληθωρισμό δεν είναι μόνο στα λεγόμενα δεδομένα πληθωρισμού, αλλά και στην αυστηρότερη αγορά εργασίας και τη σχετική αύξηση των μισθών», εξηγεί ο ‘Αντριου Χόλενχορστ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αποχωρήσεις σημείωσαν υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2000, καθώς 4,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Αύγουστο.Οι κενές θέσεις εργασίας είναι πάνω από 10,4 εκατ.,η άνοδος των μισθών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Η έκθεση ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου δεν θα έχει καμία επίδραση στο χρονοδιάγραμμα της Fed για να αρχίσει να μειώνει το τεράστιο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δώσει σήμα  ότι θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της τον Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανακοίνωση θα έρθει στη συνεδρίαση του διημέρου 2-3 Νοεμβρίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Cop26 – Σχέδιο χρηματοδότησης 100 δισ. δολαρίων των φτωχών χωρών για την κλιματική αλλαγή στο παρά πέντε της Συνόδου
Green |

Cop26: Σχέδιο χρηματοδότησης 100 δισ. δολαρίων των φτωχών χωρών για την κλιματική αλλαγή στο παρά πέντε της Συνόδου

Αφορά παλαιότερο στόχο, στον οποίο οι πλουσιότερες χώρες δεν υπήρξαν συνεπείς, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των φτωχώτερων χωρών και θέτοντας σε κίνδυνο την πρόοδο στις συνομιλίες Cop26, που ξεκινούν στη Γλασκώβη αυτήν την Κυριακή

Ο Ερντογάν πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή – Πλησιάζει το τέλος;
Διεθνή |

Ο Ερντογάν πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή – Πλησιάζει το τέλος;

Οι εξελίξεις στην Τουρκία επιταχύνονται σε όλα τα επίπεδα και μοιάζουν πλέον ανεξέλεγκτες. Ο «σουλτάνος» χάνει τον έλεγχο και η ανησυχία για την αντίδρασή του μεγαλώνει. Ο στρατός «αφουγκράζεται» προσεκτικά…

Μπαράζ ελλείψεων γονατίζει τη βιομηχανία αυτοκινήτου – Μετά τα μικροτσίπ ξεμένει και από μαγνήσιο
Διεθνή |

Μπαράζ ελλείψεων γονατίζει τη βιομηχανία αυτοκινήτου: Μετά τα μικροτσίπ ξεμένει και από μαγνήσιο

Το πρόβλημα ξεκίνησε αφότου η Κίνα, που καλύπτει το 95% των ευρωπαϊκών αναγκών, προχώρησε σε μείωση της παραγωγής για να εξοικονομήσει ενέργεια λόγω των υψηλών τιμών