Τον κίνδυνο η ακρίβεια να τορπιλίσει τις ρυθμίσεις χρεών για την πανδημία εντοπίζουν οικονομικοί αναλυτές καθώς τα νοικοκυριά διαπιστώνουν από τη μία τις τρέχουσες οφειλές να συσσωρεύονται μήνα με το μήνα και από την άλλη να μην τους περισσεύουν τα χρήματα για την αποπληρωμή δόσεων για χρέη που επιθυμούν να ρυθμίσουν.

Ήδη έχουν ανοίξει οι ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας και πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από τους 820.000 φορολογούμενους να πληρωθούν τους όρους και τις προϋποθέσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν πατήσει το «κουμπί» για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιλέγοντας τον αριθμό των δόσεων που τους ταιριάζουν και μπορούν να αντέξει η τσέπη τους.

Την ίδια στιγμή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων ανακοίνωσε τη διενέργεια 1.357.606 συμψηφισμών και καταβολές επιστροφών φόρων για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2021. Ωστόσο προκύπτουν τα εξής: σε σύνολο 1.417.881 φορολογούμενων για τους οποίους προέκυψε κατά την εκκαθάριση της εφετινής φορολογικής δήλωσή τους επιστροφή φόρου 396 εκατ. ευρώ οι 341.470 έλαβαν ψαλιδισμένες επιστροφές φόρου λόγω συμψηφισμού των επιστρεφόμενων ποσών με οφειλές τους σε ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους ύψους 23,5 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, η ΑΑΔΕ κατέβαλε αυτοματοποιημένα επιστροφές φόρου εισοδήματος 194.213.341 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 844.935 δικαιούχων, που δεν είχαν οφειλές προς το Δημόσιο. Από τα στοιχεία τόσο των συμψηφισμών όσο και των αυτόματων επιστροφών προκύπτει ότι από το σύνολο του 1.417.881 φορολογουμένων που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, 1.186.405 έλαβαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιστροφή φόρου ενώ 231.476 πολίτες δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ είτε γιατί δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός και γι αυτούς είτε γιατί είναι πιο σύνθετες περιπτώσεις και θα πρέπει να επισκεφτούν την εφορία για διευκρινίσεις και πραγματοποίηση περαιτέρω ενεργειών.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις της εφορίας υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει η ηλεκτρονική διαδικασία (mybusinessSupport) για τα χρέη της πανδημίας για περίπου 820.000 φορολογούμενους που ανήκουν σε μία από τις παρακάτω 4 κατηγορίες οφειλετών:

* Πληττόμενες επιχειρήσεις & επαγγελματίες

* Εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

* Ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα μισθώματα

* Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ

Για τους συγκεκριμένους μπορούν να ρυθμιστούν χρέη 2,5 δι. ευρώ που δημιουργήθηκαν από 3/2020 έως 31/7/2021 και να υποβάλουν αιτήσεις έως τα τέλη του έτους. Η εξόφληση των χρεών τους μπορεί να γίνει σε έως 36 άτοκες δόσεις (3 έτη) ή έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% (6 έτη) με την πληρωμή της 1ης δόσης να πρέπει να γίνει έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2022.

Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτες δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες και ουσιαστικά είναι εκτός της νέας ρύθμισης (περίπου 3.500.000 πολίτες) μπορούν να ακολουθήσουν τις διατάξεις της πάγιας ρύθμισης και να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως 24 δόσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) ή έως έως 48 έντοκες δόσεις (φόρος κληρονομιάς). Το επιτόκιο είναι 5,3% για έως 12 δόσεις) και 6,8% για έως 24 δόσεις.

Τέλος, για όσους είχαν απώλεια ρύθμισης 100 – 120 δόσεων έχει δοθεί παράταση για υποβολή αιτήσεων έως τέλη Οκτωβρίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax