Η 4η Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνεται μεταξύ των 36 νέων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης.
Ο βασικός σχεδιασμός του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 164,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 353,2 χλμ. που θα συνδέσουν τον υποσταθμό GIS του Λαυρίου, με τον νέο υποσταθμό GIS Νάξου μέσω Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας, καθώς και τους νέους υποσταθμούς των νησιών αυτών.
Το έργο θα συμβάλει καθοριστικά στο κρίσιμό ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού και της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος των νησιών αυτών, διευκολύνει την σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων καύσης πετρελαίου και την πλήρη αξιοποίηση του άφθονου δυναμικού σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η Πρώτη Αποδοχή
Μια μόλις εβδομάδα μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης προς πιστωτικά ιδρύματα για παροχή δανείων προς χρηματοδότηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είχε στα χέρια του την πρώτη αποδοχή συνεργασίας – μια αποδοχή συνεργασίας που έρχεται από την πλευρά των 4 συστημικών τραπεζών της ελληνικής αγοράς.
Υπενθυμίζεται, ότι κάθε τράπεζα αυτής της κατηγορίας (οι 4 συστημικές τράπεζες συν όλες όσες τράπεζες που εποπτεύονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θελήσει να συνεργαστεί με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) θα μπορεί να λάβει το αρχικό ποσό των 200.000.000 ευρώ (η «Πρώτη Εκταμίευση»).
Το ποσό της Πρώτης Εκταμίευσης θα κατατίθεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε ειδικό λογαριασμό που θα ανοιχθεί για αυτό το σκοπό, ενώ η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πραγματοποιείται τμηματικά και σε συνάρτηση με την επίτευξη από τη τράπεζα των στόχων και την εκπλήρωση των όρων που αναφέρονται στην Επιχειρησιακή Συμφωνία μεταξύ Ταμείου και τράπεζας.
Στο σημείο αυτό μια διευκρίνιση από τη στιγμή που υπογραφεί η Επιχειρησιακή Συμφωνία η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόκληση για την υποβολή αιτήσεων παροχής Δανείων Συγχρηματοδότησης και των Δανείων Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η Πρόληψη
Ένα από τα 36 νέα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης. Το έργο αφορά κυρίως στη χρηματοδότηση υλοποίησης δασώσεων και αναδασώσεων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα. Ο προϋπολογισμός του έργου, 248,1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ταμείο Ανάκαμψης στη πορεία υλοποίησης του έργου αναμένεται να ενταχθούν σε αυτό και ορισμένα, πολύ συγκεκριμένα και απολύτως επικεντρωμένα στοιχεία πρόληψης.
Και τα στοιχεία πρόληψης είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα και αναγκαία σε αυτή τη φάση της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων που συνοδεύουν την κλιματική κρίση.
Το Κρητικό ΣΔΙΤ
Στο δεύτερο (ενισχυμένο) πακέτο έργων του Ταμείου Ανάκαμψης η μέθοδος ΣΔΙΤ έχει τη τιμητική του.
Το Κρητικό ΣΔΙΤ αφορά την εμβληματικό Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και πιο συγκεκριμένα, τη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του τμήματος Χερσόνησος-Νεάπολη με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο Προϋπολογισμός του ΣΔΙΤ που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.
Οι Φάρμες των Δεδομένων
Οι πρώτοι πελάτες του Data Center της Microsoft θα είναι οι συστημικές τράπεζες που προτιμούν αντί να διατηρήσουν τις δικές τους υποδομές να αγοράζουν στο άμεσο μέλλον υπηρεσίες από την πολυεθνική με τις φάρμες των δεδομένων.
Η Αντλησιοταμίευση
Την άποψη του Thomas Östros, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) θέλησε να αναδείξει και να προβάλλει στο πλαίσιο του συνεδρίου Renewable and Storage Forum του Energypress, ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα με τον Östros: «Από τις τεχνολογίες αποθήκευσης, θεωρούμε την υδροηλεκτρική ενέργεια από αντλησιοταμίευση ως μια από τις πλέον ώριμες, αξιόπιστες, και ευέλικτες λύσεις μεγάλης κλίμακας για την ευελιξία και την ασφάλεια του δικτύου, που προωθεί τις διαλειπτικές ΑΠΕ με ασφάλεια, βιωσιμότητα και χαμηλό οικονομικό κόστος».
Ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ήταν για μια ακόμη φορά σαφής και ξεκάθαρος στις απόψεις του: «Στην ενέργεια, η πράσινη μετάβαση είναι φθηνή, εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία για όλους και απαλλάσσει την Ελλάδα από την ενεργειακή και εθνική υποτέλεια».
Ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το «παντοδύναμο εργαλείο» της αποθήκευσης ενέργειας έδωσε ο Γιώργος Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: «Αν τώρα ήταν σε λειτουργία η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, θα υπήρχε ένα σημαντικό όπλο έναντι των μεγάλων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του αερίου. Πριν από έναν μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου των αρχών Σεπτεμβρίου, θα εξασφαλιζόταν έτσι ετήσια εξοικονόμηση, για τους τελικούς καταναλωτές αερίου, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ με τις σημερινές τιμές η εξοικονόμηση αυτή θα έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος».
Ας διαβαστεί και ας κρατηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ προεπέλεξε δύο επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια
συμμετοχής στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):1) ENERGEAN OIL & GAS και 2) ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το Έργο: Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS). Το εν λόγω κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών, των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικότητας του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για την προτεινόμενη χρήση.
Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 km2 βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 km νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.
Η Υπόγεια Αποθήκη της Νοτίου Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελληνικής Αγοράς και θα βελτιώσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των Προμηθευτών Φυσικού Αερίου. Η εν λόγω υποδομή θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του (εξισορρόπηση φορτίου, gas hub) και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος (Annual Volume throughput) εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3 ή σε 720 εκατ. Nm3, για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) εκτιμάται σε 4 εκατ. Nm3/d. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εισπίεσης της Υπόγειας Αποθήκης με Φυσικό Αέριο, εκτιμάται σε 5 εκατ. Nm3/d.
Επί του παρόντος, το κοίτασμα φυσικού αερίου Νοτίου Καβάλας στο Θρακικό Πέλαγος είναι σε χρήση από την Energean Oil & Gas S.A.
Σημειώνεται ότι το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) που υιοθετήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη στην συνάντηση των Περιφερειακών Ομάδων για τα PCI.
Latest News
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»