Οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα εκδώσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΒΟJ) θα πρέπει να έχει έναν απλό σχεδιασμό, ένα minimal design, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών για τους πελάτες τους, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Εάν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα, αυτά θα πρέπει να συνυπάρχουν με τις υπηρεσίες πληρωμών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της BOJ, Shinichi Uchida.

«Για να επιτευχθεί η συνύπαρξη αυτή, είναι επιθυμητό ένα σχετικά απλό σχέδιο ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) για να το χρησιμοποιήσει ο ιδιωτικός τομέας ως συστατικό» για την ανάπτυξη διαφόρων υπηρεσιών, είπε σε μια ομιλία του.

Για παράδειγμα, οι ιδιώτες θα μπορούσαν να αναπτύξουν υπηρεσίες που επιτρέπουν στους πελάτες να χρησιμοποιούν τόσο CBDC όσο και ιδιωτικά μέσα πληρωμής με ένα μόνο πορτοφόλι, πρόσθεσε ο Uchida.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων για τον εκσυγχρονισμό των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και την επιτάχυνση των εγχώριων και διεθνών πληρωμών.

Η BOJ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει σχέδιο έκδοσης CBDC. Ξεκίνησε όμως την πρώτη φάση πειραμάτων στο CBDC φέτος και δημιούργησε ένα τακτικό πάνελ για την ανταλλαγή απόψεων με τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλιστεί ότι οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα εκδώσει δεν θα εμποδίζει την ιδιωτική καινοτομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΔΝΤ – Καμπανάκι για τον πληθωρισμό – Καλεί τη Fed σε πιο σφικτή νομισματική πολιτική
Διεθνή |

ΔΝΤ για πληθωρισμό: Εγκαταλείπει τον ορισμό «παροδικός» και καλεί τη Fed να αυξήσει επιτόκια

Υπογραμμίζει ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας και η τελευταία παραλλαγή Όμικρον αύξησαν απότομα την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.