Ο Edward Snowden σόκαρε την κοινή γνώμη με τις πρόσφατες δηλώσεις του στο Twitter. Ο πρώην σύμβουλος της NSA, που μετατράπηκε σε πληροφοριοδότη της, δήλωσε ότι τα ψηφιακά νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών (CBDC) θα μπορούσαν «να εκμηδενίσουν» τις αποταμιεύσεις κάθε μισθωτού.

Η αφορμή

Η συγκλονιστική δήλωση του πληροφοριοδότη πυροδοτήθηκε από πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας New York Times, με αρθρογράφο τον πολιτικό οικονομολόγο του πανεπιστημίου Cornell, Dr. Eswar Prasad.
Στο άρθρο του, ο Dr. Prasad υπέθεσε ένα σενάριο όπου η αμερικανική κυβέρνηση, ευρισκόμενη σε δεινή κατάσταση, επέβαλε αρνητικό επιτόκιο, ώστε να μειώσει σταδιακά τα ηλεκτρονικά υπόλοιπα απευθείας από λογαριασμούς με ψηφιακά νομίσματα.

O Snowden κατέγραψε με θέρμη τις ανησυχίες του για μία πραγματικότητα στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη νομισματική τους αυτονομία.

Το πρόβλημα

Αναφορικά, όταν ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, τα αρνητικά επιτόκια ενθαρρύνουν τον δανεισμό και τις δαπάνες, με αποτέλεσμα την άνοδο των επιτοκίων. Δεδομένου ότι η κατοχή μετρητών δεν είναι πάντοτε η βέλτιστη λύση, μια τράπεζα είναι πιο πιθανό είτε να δανείσει χρήματα σε άλλες τράπεζες, είτε να πληρώσει το αρνητικό επιτόκιο.
Παρόλο που αυτό μπορεί να λειτουργήσει για τις εμπορικές τράπεζες, το σενάριο είναι δυσοίωνο για τους τακτικούς αποταμιευτές υπό την ύπαρξη των CBDCs.
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι τα ψηφιακά κεντρικά νομίσματα θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο πολιτικής για την «τυχαία» εκμηδένιση των αποταμιεύσεων κάθε μισθωτού στη χώρα.

Τα ‘κρυπτο-φασιστικά’ CBDC

Ο Αμερικανός τεχνικός χαρακτήρισε τα CBDC ως μια διαστροφή των θεμελιωδών αρχών των κρυπτονομισμάτων. Τα αποκάλεσε ως κρυπτο-φασιστικά νομίσματα, τον σατανικό αδελφό των κρυπτονομισμάτων που μπήκε στα λογιστικά βιβλία. Θεωρεί πως είναι σχεδιασμένα ρητά για να αρνηθούν στους χρήστες τους, τη βασική ιδιοκτησία των χρημάτων τους και να αναδείξουν το κράτος σε διαμεσολαβητικό κέντρο για κάθε συναλλαγή. Αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, αποτελούν μια μέθοδο για αποταμίευση και διαπραγμάτευση χρημάτων χωρίς μεσάζοντες, όπως τράπεζες και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Τα CBDC, σύμφωνα με αυτόν, απειλούν τις ίδιες τις αρχές της κρυπτογράφησης ριζικά, επιτρέποντας κάθε ψηφιακή δεκάρα να ελέγχεται για άλλη μια φορά από μια κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto