Η οικονομία της Κίνας «πάει καλά», αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως κινδύνους χρεοκοπίας για ορισμένες επιχειρήσεις λόγω «κακής διαχείρισης», δήλωσε την Κυριακή ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ.

Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την πιθανή κατάρρευση του κολοσού ακινήτων China Evergrande Group, ο οποίος έχει υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει χάσει τρεις γύρους πληρωμών τόκων για τα ομόλογα της σε δολάρια.

Καθώς η εταιρεία παλεύει με το χρέος της, οι ανησυχίες για πιθανή μετάδοση πιστωτικού κινδύνου από τον τομέα της ιδιοκτησίας της Κίνας στην ευρύτερη οικονομία έχουν ενταθεί.

Ο Γι Γκανγκ είπε ότι οι κίνδυνοι αθέτησης για ορισμένες επιχειρήσεις και οι δυσκολίες λειτουργίας των μικρών και μεσαίων τραπεζών είναι από τις προκλήσεις για την οικονομία της Κίνας και ότι οι αρχές παρακολουθούν στενά «έτσι ώστε να μην γίνουν συστημικοί κίνδυνοι».

Ενώ η ανάπτυξη μετριάστηκε λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με 8% , δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνάντηση του Ομίλου 30 International Banking Seminar, που συμπίπτει με τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι αρχές θα προσπαθήσουν πρώτα να εμποδίσουν τα προβλήματα στην Evergrande να εξαπλωθούν σε άλλες εταιρείες ακινήτων για να αποφευχθεί ένας ευρύτερος συστημικός κίνδυνος, πρόσθεσε.

«Η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί λίγο, αλλά η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης παραμένει αμετάβλητη», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του ψηφιακού γιουάν, ο Γι Γκανγκ είπε ότι η PBOC θα επικεντρωθεί στην εγχώρια και λιανική χρήση του καθώς η διασυνοριακή και διεθνής χρήση ήταν «λίγο περίπλοκη» λόγω απαιτήσεων σε θέματα όπως το ξέπλυμα χρήματος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Αυστραλίας
Διεθνή |

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Αυστραλίας

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν

Τουρκία – Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο, που όμως δεν είναι βιώσιμοι
Διεθνή |

Ήλιος με δόντια για την τουρκική οικονομία

Η τουρκική κυβέρνηση πανηγυρίζει για την εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης κατά 7,4% το τρίτο τρίμηνο, όμως διεθνείς αναλυτές επιμένουν πως δεν θα κρατήσουν τους επόμενους μήνες υπό την βαριά σκιά της νομισματικής κρίσης