Ο αντίκτυπος στην αυτοκινητοβιομηχανία από την έλλειψη μικροτσίπ θα είναι μεγαλύτερος από ό, τι εκείνος από το κλείσιμο μονάδων εν μέσω πανδημίας.

Αυτό επισημαίνει ο Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών της Τσεχίας (AutoSAP), σύμφωνα με την οποία οι τσεχικές βιομηχανίες  θα παράξουν 250.000 λιγότερα αυτοκίνητα από τα αρχικώς προγραμματιζόμενα, εξαιτίας της παγκόσμιας διαταραχής στην κατασκευή και προμήθεια ημιαγωγών. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες της τάξης των 9,14 δισ. δολαρίων (200 δισ. κορώνες) από τις μειωμένες πωλήσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι ελλείψεις σε μικροτσίπ βάζουν απότομο φρένο στην Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Ζητάει, δε, από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα που εφάρμοσε την περίοδο της πανδημίας με το οποίο αποζημιώθηκαν επιχειρήσεις για μισθούς εργαζομένων που απείχαν αναγκαστικά από τη δουλειά.

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σε 831.653 αυτοκίνητα. Ωστόσο, ήδη από τον Αύγουστο, η παραγωγή επηρεάστηκε σημαντικά, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσαν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.  Συγκεκριμένα, η εγχώρια παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 53,1% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σε 56.157 αυτοκίνητα.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, η Skoda Auto της Volkswagen, δήλωσε ότι θα περιορίσει σημαντικά ή θα διακόψει την παραγωγή στην Τσεχία από την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι η ραχοκοκαλιά της Τσεχικής οικονομίας, απασχολώντας 180.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της βιομηχανικής παραγωγής.

Η SAP ανέφερε ότι 120 δισεκατομμύρια κορώνες σε έσοδα θα χαθούν από την κατασκευή αυτοκινήτων και άλλα 80 δισεκατομμύρια σε προμηθευτές ανταλλακτικών. Τα έσοδα των 200 δισεκατομμυρίων κορωνών ισοδυναμούν με περίπου 3,3% του αναμενόμενου ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας φέτος.

Λιγότερο έχουν επηρεαστεί άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες με μονάδες συναρμολόγησης στην Τσεχία, όπως η Hyundai και η Toyota.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή