Θέμα ημερών είναι το «πράσινο φως» για τη δοκιμαστική λειτουργία του δορυφορικού ίντερνετ της Starlink του Elon Musk και στην Ελλάδα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αδειοδότηση των συστημάτων δορυφορικού ίντερνετ βρίσκεται στον δρόμο προς τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος των υπογραφών.

Ουσιαστικά, η δημοσίευση της ΚΥΑ θα «ξεκλειδώσει» τη δοκιμαστική λειτουργία, η οποία και θα ξεκινήσει, όπως είχε εξάλλου προγραμματιστεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες από μια μικρή ομάδα χρηστών. Εν συνεχεία, στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία. Υπενθυμίζεται ότι οι προπαραγγελίες είναι διαθέσιμες από τη Startlink σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από την Άνοιξη.

Οι προβλέψεις της ΚΥΑ θα ρυθμίζουν την αδειοδότηση των πρότυπων κεραιών που θα χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως αυτή του Elon Musk, προκειμένου να τοποθετηθούν στα σπίτια των καταναλωτών. Αυτή θα αφορά σε μία άπαξ αδειοδότηση, προκειμένου να μην χρειάζεται ο κάθε πολίτης να «τρέχει» τη διαδικασία ξεχωριστά, όπως είχε πρόσφατα ενημερώσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Η διαφορά των «δορυφορικών πιάτων» του ίντερνετ από τα συνήθη της δορυφορικής τηλεόρασης είναι ότι είναι συγχρόνως δέκτες είναι και πομποί. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα ρυθμιστικής φύσεων που έπρεπε να λυθεί προτού η Starlink αρχίσει να στέλνει τα κουτάκια του εξοπλισμού στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός που απαιτούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink δεν είναι καθόλου φθηνός, αφού στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Υπάρχει δε μια ακόμη εκκρεμότητα που μένει να λυθεί και αφορά στο καθεστώς με το οποίο αυτός θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Η έναρξη των περιορισμένων αρχικά δοκιμαστικών συνδέσεων αναμένεται μες τις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα ακολουθήσει εντός του έτους η αποστολή αυτού του εξοπλισμού σε όσους έχουν κάνει προπαραγγελία. Βεβαίως δεν θα πρέπει να μένει εκτός εξίσωσης το γεγονός ότι η έλλειψη επεξεργαστών διεθνώς προκαλεί προβλήματα στις παραδόσεις του εξοπλισμού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη. Άρα μία ανατροπή στον σχεδιασμό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Επίγειος σταθμός στην Ελλάδα εντός 2022

Το επόμενο στοίχημα για τη Starlink στη χώρα μας θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία ενός επίγειου σταθμού, ο οποίος και θα στέλνει τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρείας. Αυτή είναι και η διαφορά της νέας υπηρεσίας, σε σχέση με ό,τι ισχύει στο δορυφορικό ίντερνετ μέχρι σήμερα. Η Starlink αξιοποιώντας μια συστοιχία δορυφόρων χαμηλής τροχιάς υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες, αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency).

Κατά το πρώτο διάστημα, η υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει επίγειους σταθμούς που ήδη έχει αναπτύξει σε γειτονικές χώρες, όμως σε δεύτερη φάση, πιθανώς εντός του 2022, θα δημιουργήσει επίγειο σταθμό και στην Ελλάδα.

Όπως έχει σημειώσει ο ίδιος ο Elon Musk, η Starlink στοχεύει ουσιαστικά στις «λευκές» περιοχές, εκείνες δηλαδή που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Αυτό, όπως έχει πει, αφορά ένα ποσοστό 3-5% του πλανήτη συνολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple – Μάσκα mixed reality για παιχνίδια, επικοινωνία και περιεχόμενο
Τεχνολογία |

Apple: Μάσκα mixed reality προσανατολισμένη σε παιχνίδια, επικοινωνία και περιεχόμενο

Το σχεδιαζόμενο mixed reality headset της Apple θα διαθέτει πολλαπλούς επεξεργαστές, υψηλής ανάλυσης οθόνες αλλά και ένα εντελώς νέο, αποκλειστικό App Store για την αγορά απευθείας εφαρμογών.

Alibaba – Το «φρένο» στην ανάπτυξη οδηγεί σε αλλαγή δομής και οικονομικού διευθυντή
Διεθνή |

Alibaba: Το «φρένο» στην ανάπτυξη φέρνει αλλαγές σε δομή και οικονομικό διευθυντή

Η Alibaba σκοπεύει να σχηματίσει δύο νέες μονάδες – μία για το διεθνές ψηφιακό εμπόριο και μία ξεχωριστή για το ψηφιακό εμπόριο της Κίνας, σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο ευέλικτη και να επιταχύνει την ανάπτυξή της

SAP – Νέα εργαλεία για ιδιώτες και επαγγελματίες developer με ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη
Τεχνολογία |

Νέα εργαλεία ανάπυξης λογισμικού με ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη

Η SAP παρουσίασε τη νέα εκπαιδευτική ιστοσελίδα της η οποία απευθύνεται στους developer, ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσεων, προκειμένου να διευκολύνει την επιμόρφωση και την επανεκπαίδευσή τους σε νέα αντικείμενα δωρεάν.

Η ψηφιοποίηση πολύ σημαντική για το 75% των ελευθεροεπαγγελματιών και μικρομεσαίων
Τεχνολογία |

Η ψηφιοποίηση πολύ σημαντική για το 75% των ελευθεροεπαγγελματιών και μικρομεσαίων

Η online διαχείριση τραπεζικών συναλλαγών, η διασύνδεση με τον λογιστή και η αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών, θεωρούνται οι πιο σημαντικές διαδικασίες στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με έρευνα της Prosvasis

Ευρωβαρόμετρο – Κυρίαρχο το διαδίκτυο στην καθημερινότητα για 8 στους 10 Ευρωπαίους
Τεχνολογία |

Τι προσδοκούν και τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι από την εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύου

Μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι είναι χρήσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσει και να προωθήσει τα ευρωπαϊκά δικαιώματα και τις αρχές για να εξασφαλίσει την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού